Potraviny, ktoré podporujú tvorbu kolagénu?

2465

Koľko kolagénu denne potrebujeme pre zdravé a krásne telo? V ktorých potravinách je zastúpený?

Kolagén patrí medzi najhojnejšie sa vyskytujúce proteíny v ľudskom tele. Nájdeme ho vo svaloch, kostiach, koži, šľachách, tráviacom trakte či žilách. Je komplexným proteínom, pretože obsahuje 19 rôznych aminokyselín, ktoré disponujú rozličnými pozitívnymi účinkami. Jedná sa napríklad o aminokyseliny prolín, glycín, glutamín, arginín a ďalšie. „Kolagén je  vlastne základná stavebná jednotka nášho tela, a preto je taký dôležitý. Tvorí až 40 % celkového obsahu bielkovín v tele a 70 % bielkovín v koži. Telo si ho dokáže syntetizovať samo, ale s narastajúcim vekom jeho produkcia klesá. Preto ho potrebujeme nejakým spôsobom suplementovať a dodávať telu v podobe výživových doplnkov, rôznych prípravkov alebo produktov,” hovorí Zuzana Matejčeková, výživová a produktová špecialistka firmy Max Sport.

Okrem pribúdajúceho veku môže hladinu kolagénu v tele znižovať aj nezdravý životný štýl neprimeraná konzumácia sladkostí, fajčenie či nadmerné slnenie. Na produkciu kolagénu má negatívny vplyv aj dlhodobý stres či zápalové procesy v tele.

Aké sú pozitíva kolagénu?

Väčšina z nás vie, že kolagén je dôležitý pre krásnu zdravú pleť a vlasy. Keďže jeho produkcia s pribúdajúcim vekom klesá, objavujú sa vrásky, pokožka stráca svoju pevnosť a pružnosť, stáva sa ovisnutou. Tento proces možno výrazne spomaliť práve doplnením kolagénu do organizmu. Podľa záveru štúdie nemeckých odborníkov 2,5 až 5 g kolagénového hydrolyzátu denne počas 8 týždňov zlepšil stav pokožky u žien vo veku 35 až 55 rokov. Zdá sa, že kolagén teda môže pomôcť s redukciou vrások, ale i s celulitídou a striami.

Aké sú ďalšie výhody kolagénu? Tento významný proteín sa spája aj so znížením bolesti kĺbov, zmiernením problémov s tráviacim ústrojenstvom, ako sú žalúdkové a dvanástnikové vredy, Crohnova choroba alebo ulcerózna kolitída, ďalej s podporou metabolizmu, posilnením nechtov, vlasov a zubov, zlepšením zdravia pečene a ochranou srdca.

Zdroje kolagénu

Nadchli vás pozitíva kolagénu a chceli by ste ho mať v tele dostatok? V tom prípade máme pre vás skvelé tipy. „Z bežnej stravy si pravidelný príjem kolagénu zabezpečíme príjmom kvalitných vývarov z hovädzích, kuracích alebo bravčových kostí, huspeniny, ale taktiež môžeme kolagén prijať z rýb. Potom sú to rôzne doplnky, ale riešením je aj jeho doplnenie vo forme kolagénovej tyčinky,” hovorí Matejčeková.

S kolagénovou tyčinkou COLLAGEN+ prišla na trh aj slovenská firma Max Sport. Je určená pre všetkých, ktorí milujú zdravý životný štýl. Vyrába sa v štyroch atraktívnych príchutiach – čokoláda, kokos, jahoda a slaný karamel. To znamená, že na svoje si príde naozaj každý. Čo je však hlavné, tyčinka COLLAGEN+ obsahuje 5 200 mg bioaktívneho kolagénu, minimum cukru, veľa vlákniny a žiadny lepok.

Výborným zdrojom kolagénu je aj želatína získavaná vyvarením kostí a chrupaviek. Možno si ju pripraviť doma niekoľkohodinovým varením kostí, alebo kúpiť v obchode vo forme prášku alebo kapsúl. Potravinárska želatína sa väčšinou užíva v množstve jednej kávovej lyžičky, ktorá sa pridá do jogurtu, mlieka či kaše.

Ako zlepšiť vstrebateľnosť kolagénu?

Na to, aby telo dokázalo dobre využiť kolagén, je potrebné aj dostatočné množstvo vitamínu C. „Vitamíny C a D sú dôležité ako kritické faktory pre využiteľnosť samotného kolagénu v tele. Správna výživa a pohyb tiež vo veľkej miere prispievajú k správnej syntéze kolagénu,” vysvetľuje výživová špecialistka.

Vitamín C je bohato zastúpený hlavne v ovocí a zelenine ako kyslá kapusta, kivi, červená paprika, čierne ríbezle, pomaranče, jahody alebo brokolica. Vitamín D si vie ľudské telo vyprodukovať samo za pomoci slnečných lúčov, alebo sa nachádza aj v rybom oleji, vajíčkach z voľného chovu alebo vo fortifikovaných produktoch, ako napríklad cereálie.

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie