Na slávnostnom večeri Gurmán Award v Bratislave sa v nedeľu 1. mája odovzdávali odborné ocenenia v gastronómii, ktoré vyhodnocuje gastronomický sprievodca Gurmán na Slovensku v spolupráci s odbornými hodnotiteľmi. Už 17 rokov patrí udeľovanie zlatých vidličiek (niečo ako hviezdy Michelin) pre najlepšie reštaurácie a kuchárov na Slovensku medzi prestížne ocenenie.
„Po devastačnom korona období sa len veľmi pomaly spamätáva celý cestovný ruch a gastrosektor. Preto sme nesmierne radi, že sme mohli opäť bedeker vydať, a dať tak verejnosti na známosť, že tí najlepší to nevzdali!“ povedal nám vydavateľ Gurmána na Slovensku Radoslav Nackin.
V hodnotení nastalo pomerne veľa zmien, viaceré reštaurácie si polepšili, niektoré, naopak, predtým stálice, svojou úrovňou klesli. „Treba však zdôrazniť, že všetky reštaurácie, ktoré sú v bedekri Gurmán na Slovensku, sú tie najlepšie na celom Slovensku a zaslúžia si veľký rešpekt. Bohužiaľ, najlepších je ich stále len 65, čo je vskutku málo,“ dopĺňa Radoslav Nackin.
Gašperov mlyn s tromi vidličkami
Slovenský zväz kuchárov a cukrárov, Asociácia someliérov Slovenskej republiky a Zväz výrobcov hrozna a vína na Slovensku a hodnotitelia z radov samotných šéfkuchárov určili, že Gašperov mlyn v Batizovciach dostal ako druhá slovenská reštaurácia 3 Zlaté vidličky a UFO watch.taste.groove si ich udržalo. Šéfkuchár Jozef Breza z Gašperovho mlyna sa stal Kuchárom roka. Cenu Hospitality AWARD si odniesol Kempinski High Tatras a someliérom roka je Martin Pristáš z Hotela Elizabeth Trenčín. Grand Prix za celoživotné dielo dostal Marek Ort. Udeľovali sa aj nové Zlaté vidličky. Dve dostalo Doma u nás Gaba Kocáka a po jednej Au Café, kde šéfuje Mário Žužič, a BAROZA bistro pod vedením Petra Slačku.
Najviac bodov v Bratislave získalo UFO watch.taste.groove, v Nitrianskom, Trnavskom a Trenčianskom kraji dominoval Marián Filo s Chateau Čereňany už desiaty rok za sebou, v Žilinskom a Banskobystrickom kraji tiež dlhoročný líder gastronómie Peter Ďurčo a jeho TOP restaurant v Žiline. V Prešovskom a Košickom kraji je novým lídrom dvojvidličková Doma u nás Gaba Kocáka.
Najlepšou novootvorenou reštauráciou sa stala DA Andrea, bratislavský finedining koncept talianskej reštaurácie Andrea Enu. Najobšírnejšiu vínnu kartu majú v Au Café, najlepšie ohodnotená kuchyňa je v Gašperovom mlyne, UFO watch.taste.groove, Doma u nás, IASAI a v Mlyne 108. Servis v Chateau Čereňany, Gašperov mlyn a Šimák zámok Pezinok. Ambient vám najkrajší poskytnú Kempinski, UFO watch.taste.groove, Chateau Čereňany a Slávia Košice.
Hodnotilo sa už druhý rok po novom
Tento rok okrem hodnotenia odborníkov je aj novinka – Gurmán na Slovensku je aj online, a tak sa do hodnotení môžu zapojiť aj samotní gurmáni. Už druhý rok sa reštaurácie hodnotia po novom. Môžu dostať body v štyroch sekciách, v každej po 10 menších kritérií. Maximálny počet bodov je 100. Najviac mohli dostať, samozrejme, za kuchyňu a najmenej ovplyvnilo hodnotenie Ambient.
Reštauráciám po novom udeľujeme maximálne 100 bodov, a to v štyroch kategóriách:
Kuchyňa 50 bodov
Servis 20 bodov
Vínna karta 20 bodov
Ambient 10 bodov
Zaradenie medzi reštaurácie s ocenením Zlatej vidličky bolo podmienené získaním tohto počtu bodov od odborných hodnotiteľov a urobenie online auditu.
3 Zlaté vidličky 95 – 100 bodov
2 Zlaté vidličky 90 – 94 bodov
1 Zlatá vidlička 85 – 89 bodov
Hlavnými partnermi Gurmán Award sú spoločnosti Zlatý Bažant, BidFood, foodpanda, Fatra, Ebenica, Gurmán na Slovensku. Podľa ich vyjadrení si vážia každého kuchára, manažéra, majiteľa, ktorí v neľahkých časoch ostatné dva roky dokázali svoje reštaurácie, bistrá nielen udržať pri živote, ale ich mať na takej úrovni, že si dnes odniesli ocenenie. Veria v kvalitnú gastronómiu, služby s ňou spojené a boli hrdí, že mohli podporiť jedinečný projekt, akým je Gurmán Award.
„Treba si vždy vyberať, za akým zážitkom či kvalitou idete. Každá z reštaurácií je v niečom vynikajúca, iba málo z nich, to sú tie so Zlatou vidličkou, ponúkajú vo všetkých smeroch to naj, naj. Ale je jasné, že väčšinou sa idete najesť do týchto najlepších reštaurácií, lebo vám nesmierne chutí práve štýl varenia šéfkuchára, alebo celkový koncept jedál, a práve to je rozhodujúce. Nie každá reštaurácia je zariadená luxusne, trendy začínajú mať bistrá v jednoduchom štýle, ale s precíznou kuchyňou. Preto, milí gurmáni, navštevujte tie reštaurácie, v ktorých vám chutí, a podporujte ich, chváľte a odporúčajte. Pozitívne promo potrebujú. Dobrú chuť vám želám pri ochutnávaní tých najlepších reštaurácií Slovenska,“ uzatvára Radoslav Nackin.
10 Najlepších reštaurácií Slovenska v troch kategóriách.
Poradie reštaurácií na Gurmán Award 2022 vyhlasovanom a udeľovanom bedekrom Gurmán na Slovensku podľa priemeru súčtu hodnotení odborných hodnotiteľov Gurmána na Slovensku a gurmánskej verejnosti. Relevantné hodnotenia do Apríla 2022.
Prémiová reštaurácia roka – 10 Best premium restaurants
1. Gašperov Mlyn Batizovce 96 49/19/18/10
2. UFO watch.taste.groove Bratislava 95 48/19/18/10
3. Mlyn 108, Modra 92 46/18/18/10
4 -6. Albrecht restaurant Bratislava 90 45/18/18/9
4 -6. Afrodita Čereňany 90 43/19/18/10
4 -6. Doma u Nás Poprad 90 47/17/17/9
7. Irin Bratislava 89 48/ 16/17/8
8. Reštaurácia Slávia Košice 87 44/17/17/9
9. Au Café Bratislava 85 43/16/19/7
9. Bistro Baroza Bratislava 85 44/17/17/7
9. TOP restaurant Žilina 85 43/17/17/8
10. Bistronomy Bratislava 83 43/16/17/7
Tématická reštaurácia roka – 10 Best thematic restaurants
1. Iasai sushi bar Bratislava 88 48/16/16/8
2. Wabi sabi Bratislava 87 45/17/17/8
3. Villa Rosa Dunajská Streda 85 43/17/16/8
4 – 6. Ohnisko Košice 83 46/15/15/7
4 – 6. Carnevalle – Meat restaurant & bar Bratislava 83 44/16/17/6
4 – 6. Pivovar ERB Banská Štiavnica 83 43/16/17/
7. Pivnica u zlatej husi Slovenský Grob 82 42/16/16/8
8 -9. Zylinder café & restaurant Bratislava 81 42/16/16/7
8 -9. Villa Regia Košice 81 42/17/15/7
10. Satori Nitra 79 41/16/15/7
Hotelová reštaurácia roka – 10 Best Hotel restaurants
Poradie Názov reštaurácie Mesto Celkové body Kuchyňa/Servis/Vína/Ambient
1. Reštaurácia Palffy – Šimák Zámok Pezinok Pezinok 88 46/17/16/9
2. Grand Hotel Kempinski High Tatras Štrbské Pleso 86 43/17/17/9
3. Reštaurácia Sissi – Hotel Lomnica Tatranská Lomnica 85 43/17/16/9
4. Chateau Amade Vrakúň 85 42/17/17/9
5. River Bank restaurant – Hotel Kempinski Bratislava 84 45/15/16/8
6. Reštaurácia Belene – Hotel Chateau Gbeľany Gbeľany 83 43/ 16/16/8
7. Lovecký zámoček Antonstal Nemšová 82 43/16/15/8
8. Hotel Zlatý kľúčik Nitra 81 41/16/16/8
9. Reštaurácia Regnum – Art Hotel Kaštie Tomašov 80 40/16/15/9
10. Reštaurácia Poézia – Hotel Hviezdoslav Kežmarok 79 40/16/15/8
Ebenica 20 Best Chefs
Hlasovalo 54 hodnotiteľov a šéfkuchárov z celého Slovenska
Meno reštaurácia 1 miesto 2 miesto 3 miesto spolu
3 body 2 body 1 bod
1. Jozef Breza Gašperov Mlyn, Batizovce 8 3 2 32
2. Martin Novák Šimák Zámok Pezinok 6 3 4 28
3. Jozef Masarovič UFO , Bratislava 4 6 2 26
4. Lukáš Hesko IRIN , Bratislava 4 4 5 25
5. Gabriel Kocák Doma u nás , Poprad 4 3 4 22
6. Peter Slačka Baroza bistro, Bratislava 4 3 2 20
7. Martin Miklošík BISTRONOMY, Bratislava 2 3 4 16
8. Juraj Hruška Slávia , Košice 2 2 3 13
9. Michael Thyri OhniskO , Košice 1 4 2 13
10. Michal Takács Iasai , Bratislava 2 1 4 12
11. Marián Filo Chateau Čereňany 2 2 2 12
12. Mirosla Zámiška Kempinsky High Tatras 2 2 2 12
13. Imro Bindics Villa Regia , Dunajská Streda 1 2 4 11
14. Peter Ďurčo TOP restaurant , Žilina 2 2 0 10
15. Zdenko Kramarčík Chateau Gbeľany 1 3 0 9
16. Andrea Ena DA Andrea , Bratislava 1 2 2 9
17. Erik Volko Bistro Chef , Zvolen 1 1 3 8
18. Eva Polomská SOTTO ristorate , Spišská Nová Ves 1 1 1 6
19. Gabriel Uher Carnevalle , Bratislava 1 1 1 6
20. Jakub Bíro Chez Balzac , Bratislava 0 1 2 4
Hodnotení boli ešte šéfkuchári: Peter Bracho, Karol Sklenár, Radovan Budzák, Samuel Ďzubák, Peter Czucz, Tomáš Sidó , Peter Chvostík, Matej Bakoš, Patrik Hanzel
Ocenení na Gurmán AWARD 2022
Prémiová reštaurácia roka: Gašperov Mlyn, Batizovce
Cenu odovzdával zástupca hlavného partnera BidFood
Tématická reštaurácia roka : IASAI Sushi bar, Bratislava
Cenu odovzdával zástupca hlavného partnera foodpanda
Hotelová reštaurácia roka : Reštaurácia Palffy, Šimák Zámok Pezinok Cenu odovzdával zástupca hlavného partnera Zlatý Bažant
Nové udelené Zlaté vidličky 2022
3 Zlaté vidličky Gašperov Mlyn – Batizovce
2 Zlaté vidličky Doma u nás – Poprad
1 Zlatá Vidlička Au Café – Bratislava
Baroza Bistro – Bratislava
Najlepšia nová reštaurácia: DA Andrea – Bratislava
Somelier : Martin Pristáš , Hotel Elizabeth Trernčín
Nominovala Asociácia somelierov Slovenskej republiky
Grand prix : Marek ORT
Nominoval Slovenský zväz kuchárov a cukrárov
Kuchár roka : Jozef Breza , Gašperov Mlyn
Nominovali hodnotitelia a šéfkuchári Gurmán na Slovensku
Hospitality AWARD: Grand Hotel Kempinski High Tatras
Nominovali hodnotitelia Gurmán na Slovensku
Hlavní partneri: Zlatý Bažant, BidFood, foodpanda ,Fatra, Ebenica, Gurmán na Slovensku
Gurmán Gold 2022 , Zlaté vidličky
3 vidličky
Ufo watch.taste.groove. – Bratislava
Gašperov Mlyn – Batizovce udelená 2022
2 vidličky
Afrodita – Chateau Čereňany
Albrecht restaurant – Bratislava
Mlyn 108 – Modra
Doma u nás – Poprad udelená 2022
1 vidlička
Grand Hotel Kempinski High Tatras – Štrbské pleso
Iasai Food Bar – Bratislava
Slávia reštaurácia a kaviareň – Košice
Sissi reštaurácia, Hotel Lomnica, Veľká Lomnica
Palffy restaurant, Šimák zámok Pezinok
TOP restaurant – Žilina
Villa Rosa – Dunajská Streda
Wabi Sabi – Bratislava
Au Café – Bratislava udelená 2022
Baroza bistro – Bratislava udelená 2022
zdieľať tento článok na: