…a rozhodne stojí za návštevu. Ak obľubujete túto mliečnu pochúťku (v akejkoľvek forme), zaraďte si Múzeum syra na svoj travel bucket list. Nájdete ho len pár minút chôdze od najväčších parížskych atrakcií a garantujeme vám, že z neho nebudete chcieť odísť.
Keď sa povie francúzska kuchyňa, jednou z ingrediencií, ktorá vám ako prvá napadne je práve syr (okrem masla). Preto sa nemožno čudovať, že práve Paríž otvoril Múzeum syra. Musée du Fromage o sebe píše ako o „interaktívnom priestore, ktorý vám pomôže objaviť spôsoby výroby syra a poodhalí vám niečo zo syrového dedičstva, čo Francúzsko ponúka svetu“.
Aby sa nezabudlo na umenie výroby syra
To bol podľa zakladateľa múzea Pierra Brissona jeden z dôvodov, pre ktoré sa rozhodli s prvotnou myšlienkou pokračovať až po realizáciu samotného múzea. Otvorili ho 14. júna tohto roku (krátko pred zahájením LOH v Paríži, pretože očakávali nárast turistov) a nájdete v ňom aktuálne vystavených 56 druhov syra.
Ide hlavne o regionálne syry vyrábané z kravského, ovčieho aj kozieho mlieka. „Nie je to ľahká práca, ale je fascinujúca a v modernom svete riskujeme, že prídeme o gastronomické dedičstvo tradičnej výroby týchto syrov,“ povedal pred otvorením Brisson britskému denníku The Guardian.
Ako milovníkovi syra sa mu zdalo, že Francúzi venujú pozornosť iba vínu – jeho chuťovým nuansám a zaujímavostiam o ňom. Sám pochádza z vinárskej rodiny, no syr mu prirástol k srdcu viac. „Hoci ho ľudia radi jedia a dopyt po syre je stále vysoký, kariéru v tradičnej výrobe si zvolí stále menej mladých ľudí,“ dodal Brisson.
Jeho snom je inšpirovať niekoho k tejto práci priamo ukážkou jej krásy v syrovom múzeu. „Prídu za mnou o 20 rokov a povedia, že sa rozhodli stať výrobcami syra, lebo ich k tomu inšpirovalo naše múzeum,“ zneli jeho presné slová plné dojatia.
Ako vyzerá Múzeum syra?
Ako raj pre milovníkov syra – naozaj. Múzeum syra sa nachádza v budove zo 17. storočia na ulici Île Saint-Louis (doslova pár minút chôdze od svetoznámej katedrály Notre Dame). V rámci vstupného si užijete interaktívnu prehliadku, ktorej súčasťou budú ukážky výroby syra, ochutnávky syra či prednášky o jeho histórii a tradíciách.
V múzeu pracujú skutoční syroví nadšenci – inak sa nedajú nazvať. K syru zdieľajú spoločnú lásku a teší ich odpovedať návštevníkom na všetky zvedavé otázky. Okrem iného ponúkajú aj kurzy a tréningy pre všetkých, ktorí si chcú výrobu syra vyskúšať na vlastnej koži.
„Nečakajte však, že každý jeden syr z mlieka toho istého zvieraťa bude chutiť rovnako. Je to skutočné majstrovstvo, pri výrobe syra záleží na všetkých detailoch. Čo zviera jedlo, akú malo náladu, aké bolo počasie. Preto chutí každá várka inak, špecificky,“ vysvetlila denníku The Guardian Agathe de Saint-Exupéry, jedna z expertiek na výrobu syra zamestnaná v múzeu.
Múzeum syra – čo je dobré vedieť
- Vstupné pre dospelých sa pohybuje okolo 30 €, pre deti pod 11 rokov je to približne 20 €.
- Študenti poľnohospodárskych odborov a farmári (nielen tí, čo sa venujú produkcii syra) majú vstup zdarma.
- Múzeum syra ponúka (na objednávku) aj workshopy a tréningy výroby syra.
- Adresa múzea je 39 rue Saint-Louis en l’Île, 75004 Paríž.
- Otváracia doba múzea je od 9:00 do 19:00 hod. každý deň okrem pondelka.
zdroj: Nypost.com
sledujte nás na sociálnych sieťach:zdieľať tento článok na: