Mesiace október a november už dávno patria lahodne pripraveným hodom z husaciny a kačaciny. Táto tradícia, stará niekoľko desaťročí, našťastie pretrváva dodnes a my sa už nevieme dočkať špecialít, ktoré si pre nás rešturácie pripravili tento rok.
Kačacie a husacie hody 2022 budú výnimočne chutné. Reštaurácie sa svojou ponukou ani oproti minulému roku naozaj nemajú za čo hanbiť. Tešiť sa môžete predovšetkým na tradičné mäsové pochúťky a prílohy k nim. Podniky však ponúkajú aj moderné variácie jedál, chutné a krehké dezerty s vôňou jesene a mnoho ďalších prekvapení pre nadšencov jesenného hodovania. Poďte si s nami urobiť chuť!
🦆 Bratislavský kraj
Zylinder Bratislava
Náš prehľad začneme známou bratislavskou reštauráciou, ktorá sa pýši špeciacilitami zo starej prešporskej kuchyne. Priamo na Hviezdoslavovom námestí nájdete v klasickej celoročnej ponuke špeciality, ktoré obľubovali ešte na rakúsko-uhorskom dvore. Teraz si pre svojich hostí pripravili špeciálne jesenné menu v nasledujúcom znení:
- polievka – husací vývar
- hlavné jedlo – kačacia pečeň, slanina, cibuľka, zemiaková lokša, výpek
- dezert – jablkové pité, smotanový krém a ovocie
- BONUS na objednávku vopred: hus pomaly pečená / kačka pomaly pečená, lokša mastená, parená knedľa, dusená červená kapusta
Carnevalle Bratislava
Reštaurácia, ktorá je doslova oslavou mäsa a čerstvých rýb ani tento rok nezabudla na tých, ktorí milujú poctivo pripravené husi a kačky. Ako o sebe uvádzajú na svojej webovej stránke, sú „príležitosťou ochutnať a oceniť čerstvosť, kvalitu, poctivosť a prirodzenosť“. Tohto hesla sa držali aj pri zostavovaní kreatívneho menu na kačacie a husacie hody 2022:
- predjedlo – foie gras, pohánka, hruška, portský jus
- burger s trhaným kačacím mäsom, pražená cibuľa, dusená kapusta, batáty
- rizoto s kačacím mäsom, sušené ďatle, pecorino
- tornádo z husacích pŕs, gaštany, kel, tekvicové pyré, teľací jus
Riverbank Restaurant Bratislava
Jeseň si v RIVERBANK Restaurant už nevieme predstaviť bez kačacích a husacích hodov. Šéfkuchár Jaroslav Žídek si pre vás pripravil kompletné jesenné menu. Je už len na vás, či si ich užijete v kruhu rodiny, priateľov či kolegov. Rezervácia je nutná minimálne 2 dni vopred na telefónnom čísle +421 910 872 168 alebo na riverbank@grandriverpark.com. Kompletné menu nájdete na ich stránke. Tešiť sa môžete napríklad na:
- konfitované stehno z farmárskej kačice s dusenou kapustou a lokšou
- tradičná polievka kaldoun z drobkov či
- restované kačacie srdiečka
Cozy Coza Bratislava
„Vždy ma fascinovali kombinácie chutí, logika lokálnych kuchýň, ich duša a zmysel. Rád experimentujem a chcem vám na tanier prinášať stále nové, hravé a možno trochu tvrdohlavé kombinácie, ktoré vás prekvapia a zabavia…just Cozy Coza,“ uviedol o sebe Anjana Thambawitage, šéfkuchár krásne zariadenej reštaurácie sídliacej na Kozej 21 v Bratislave. Čo si pre vás so svojím tímom pripravili počas tejto sezóny?
Štefánka by Pulitzer Bratislava
Nepremeškajte príležitosť pochutnať si na fantastických sezónnych špecialitách z kuchyne známej reštaurácie blízko centra Bratislavy. Podnik s viac ako 100-ročnou tradíciou si dáva skutočne záležať na kvalite a prevedení svojich jedál. Ich lásku ku gastronómii aj tento rok pretavili do obdivuhodne chuťovo zladeného menu s ponukou kačaciny a husaciny:
nDegust Pezinok
Reštaurácia nDegust z Pezinka si pre vás vymyslela starostlivo vyskladané jesenné menu. V podniku, v ktorom si počas celého roka môžete pochutnať na dennom menu alebo si u nich objednať eventy v poobedňajších hodinách a cez víkendy nájdete do odvolania v obednom čase v ponuke kačacie hody (kompletná cena 14,90 €) v nasledovnej podobe:
- polievka podľa dennej ponuky
- plnená lokša s pečeňou
- pečená kačica s dusenou kapustou, lokša, knedľa
- káva / kofola / pivo / radler
BERG Restaurant
Štýlová a príjemná reštaurácia patrí k pocitvým bratislavským podnikom, v ktorých si vždy pochutíte na vynikajúcich jedlách tradičnej slovenskej aj medzinárodnej kuchyne. Neodmyslitelnou súčasťou sú u nich kvalitné vína, reštaurácia je ideálnym miestom pre firemné obedy, rodinné oslavy a iné stretnutia. Počas jesennej sezóny si môžete objednať z lákavo vyzerajúceho menu:
- plnená lokša s kačacou pečienkou (9,90 €)
- tekvicový krém (5,50 €)
- konfitované husacie stehno (25,90 €)
- konfitované kačacie stehno (24,90 €)
- domáca štrúdľa (5,90 €)
- lokša plnená slivkovým lekvárom a vlašskými orechmi (5,90 €)
- dusená červená kapusta (3,60 €)
- domáca zemiaková lokša (1,90 €)
Bevanda Račiansky dvor Bratislava
Chuť lahodného mäska, čerstvej zeleniny a prostredie, z ktorého je cítiť naozajstné tradície. Skúste navštíviť Račiansky dvor a presvedčte sa sami. Nikdy na to nebola vhodnejšia príležitosť ako teraz, keď majú v ponuke výnimočne a do detailu zladené menu na kačacie hody:
- predjedlá:
- kačacia foie gras, karamelizované jablká, lokša (15,90 €)
- kačacia terina s foie gras, toasty (9,90 €)
- plnená lokša s kačacou paštétou (5,90 €)
- hlavné jedlá:
- konfitované kačacie stehno, červená kapusta, 2 ks lokše (15,90 €)
- kačacie prsia na kapustových strapačkách, viedenská cibuľka (15,90 €)
- račiansky pekáč pre 4 osoby – 2x kačacie stehno, 2x kačacie prsia, červená kapusta, 8 ks lokše (54,90 €)
- pečená hus, červená kapusta, 8 ks lokše (94,90 € – nutnosť objednať 24 hodín vopred)
- dezerty:
- domáce šúlance s makom, slivková redukcia (5,90 €)
- plnená lokša, slivkový lekvár, maková posýpka, zapražené maslo (3,90 €)
Husacina u Galika Slovenský Grob
Sezóna husacích a kačacích hodov by jednoznačne nebola kompletná bez ponuky reštaurácie Husacina u Galika. Jedna z najvychytenejších a najoceňovanejších reštaurácií špecializujúcich sa na jesenné menu ani tento rok nesklamala svojich priaznivcov. Ich kompletné tradičné menu si môžete pozrieť na ich webovej stránke.
Modrá hviezda Bratislava
Dopyt po kačacích pochúťkach pripravovaných v tejto reštaurácii je podľa ich slov tak silný, že sa rozhodli dopriať vám tento gastronomický zážitok po celý rok. Na kvalitu sa u nich v tomto môžete 100% spoľahnúť. Nezahanbili sa však ani počas najvyššej kačacej a husacej sezóny. Ak teda máte chuť na kačacie hody, neváhajte ich navštíviť:
- paštéta z kačacej pečienky (7,90 €)
- kačací vývar (5,90 €)
- vykŕmená kačacia pečienka foie gras (14,90 €)
- pečená kačka s domácimi lokšami a kapustou (19,90 €)
Piváreň Hron Bratislava
Ako prvá piváreň bol Hron otvorený non-stop. Vo svojom zariadení 900m2 s kapacitou 200 miest ponúkajú rôzne druhy piva, prevádzkujú kaviareň, varia chutné jedlá a obedové menu, organizujú live športové prenosy… Rovnako zabezpečujú aj firemné oslavy, večierky, pracovné stretnutia a iné spoločenské podujatia. Zorganizujte stretnutie s priateľmi alebo kolegami a ochutnajte u nich vynikajúce husacie či kačacie mäsko:
- plnená lokša s kačacou paštétou 2ks (4,30 €)
- kačacia pečeň na cibuľke (nevykŕmená), 2ks lokše mastená (5,20 €)
- kačacie stehno pečené, dusená červená kapusta, domáca knedľa, 2ks lokše (8,90 €)
- kačacie prsia s kožou, dusená červená kapusta, domáca knedľa, 2ks lokše (9,90 €)
- kačacia misa pre 3 – 4 osoby – kačica pečená, dusená červená kapusta, domáca parená knedľa 8ks,
8ks lokša mastená (39,90 €) - zemiaková lokša mastená (1,50 €)
- dusená červená kapusta (1,90 €)
- domáca knedľa parená (1,90 €)
Veglunch Pezinok
Kde je napísané, že kačacie a husacie hody si môžu užívať len milovníci mäsa? Vegánska reštaurácia Veglunch myslela aj na tých, ktorí sa rozhodli kompletne nahradiť svoju stravu rastlinnou. Sme presvedení, že aj takýmto spôsobom – chutným, nenásilným a milo tradičným je možné pozitívne propagovať vegánsky štýl stravovania. Presvedčte sa sami:
- vykačka (vegánska kačka), lokše, červená kapusta (8,50 €)
🍁 Žilinský kraj
Central Park Žilina
Penzión Central Park ponúka nielen jedinečné ubytovanie v Žiline, ale jeho silnou stránkou je i výborná a chutná kuchyňa, kde si môžete vychutnať medzinárodné špeciality, ako i tradičnú slovenskú a českú kuchyňu. Aj tento rok sa sústredili na výnimočne pestré kačacie hody pre všetkých milovníkov tradícií:
- predjedlo – kačacia pečeň na cibuľke a cesnaku v lokší (5,50 €)
- hlavné jedlo – pečené kačacie stehno s plnkou, červená kapusta, viedenská knedľa, lokša (12,90 €)
- maková štrúdľa s višňami a vanilkovým krémom (3,50 €)
Kazačok Pub Žilina
Reštaurácia je už v Žiline a okolí dobre známa svojím jesenným „kačkobraním“, počas ktorého má v ponuke okrem denného menu a jedál z à la carte aj starostlivo vystavané kačacie a husacie hody. K nim pravidelne radia aj alko či nealko nápoje tak, aby čo najviac ulahodili vašim chuťovým pohárikom:
Reštaurácia Eden Šuja
Eden je príjemná a útulná reštaurácia nachádzajúca sa v prírodnom prostredí Rajeckej doliny. Priestory reštaurácie sú navštevované na dennej báze za bežným účelom občerstvenia a pohostenia, ale taktiež sa zameriavajú na rôzne akcie a spoločenské udalosti ako napríklad svadby, kary, narodeninové oslavy, slávnostné posedenia, firemné akcie a podobne. Teraz (v čase od 9. septembra do 30. novembra) si u nich môžete pochutiť na kačacích a husacích chodoch, a to dokonca aj formou cateringu:
- kačacie stehno, červená kapusta, lokša, knedľa (14,90 €)
- pečená hus pre 4 osoby – nutnosť rezervácie minimálne 48 hodín vopred (79 €)
- plnené sladké lokše – mak, slivkový lekvár (4,50 €)
Tratorka by Foodies Žilina
Podnik s rodinnou atmosférou nájdete priamo v centre severného krajského mesta. K božskému triu káva – jedlo – koláčik, na ktorého doladení k dokonalosti stavia reštaurácia svoj koncept, sa teraz pridávajú aj kačacie a husacie hody. V sezóne 2022 si môžete vybrať spomedzi týchto lahôdok:
- jesenná dubáková polievka s kyslou smotanou a kôprom (3,90 €)
- pečené kačacie stehno na červenej kapuste s domácou žemľovou knedľou a lokšou (12,90 €)
- domáci langoš s trhaným kačacím mäsom, rukolou, syrom Gorgonzola a medovo-horčicovou majonézou (11,50 €)
- kačacie prsia na karamelizovanej tekvici a cvikli, batátové pyré (13,90 €)
- kačacie prsia na krémovom tekvicovom rizote s opraženými tekvicovými semiačkami (11,20 €)
- domáce tekvicové placky s kačacím trhaným mäsom, hruškou, karamelizovanou cibuľkou a syrom Gorgonzola (11,90 €)
- tagliatelle s kačacím ragú na koreňovej zelenine a víne (12,90 €)
Spirit by Foodies Žilina
Aj druhá z reštaurácií siete Foodies si potrpí na to, aby ponúkala svojím zákazníkom lahodné sezónne jedlá. Preto keď máte chuť nielen na domáci burger alebo mexickú kuchyňu, ale aj na poctivo pripravené kačacie a husacie hody, zavítajte do podniku blízko žilinského námestia za týmito (exotickými) dobrotami:
- PULLED DUCK BURGER – trhané kačacie stehno, cheddar, šalátik, viedenská cibuľka, brusnicová omáčka, batátové hranolky a domáca tatárska omáčka (11,50 €)
- DUCK BAO BUNS – trhané kačacie mäso, kapusta, mrkva, nakladaná cibuľka, koriander, chilli a teriyaki majonéza (11,50 €)
- DUCK THAI FRIED NOODLES – chrumkavé kačacie prsia na pražených thajských rezancoch s čerstvou zeleninou, mungo klíčkami, sezamom a koriandrom (13,90 €)
Marina Restaurant Žilina
Mladá reštaurácia s rastúcimi skúsenosťami. Jedlá z domácej aj zahraničnej kuchyne pripravené tímom kuchárov pod vedením šéfkuchára Ľubomíra Zuziaka zanechávajú v hosťoch pocit uspokojenia. Čo takto vyskúšať aj ich prepracované jesenné menu?
Reštaurácia Paté Hotela Bystrička*** Martin
Mozaiku chutí v tejto výnimočnej hotelovej reštaurácii túto jeseň rovnako doplnili kačacie a husacie hody. Nechajte sa vtiahnuť do sveta lahodných chutí a gastronomických zážitkov. Kvalitné lokálne suroviny a profesionálny personál rozmaznajú vaše chuťové poháriky. Ešte stále váhate? Tak čítajte ďalej:
- polievka – kačací vývar so julienne zeleninou a fritatovými rezancami (4 €)
- predjedlo – kačacia paštéta s hruškovým chutney podávaná s chrumkavou bagetkou (5,80 €)
- hlavné jedlá:
- trhané kačacie mäso v zemiakovej lokši s hoisin omáčkou, slivkami a jablkami (10,80 €)
- konfitované kačacie stehno podávané s dusenou červenou kapustou, lokšou a karlovarským knedlíkom (14 €)
- kačacie prsia na višňovej omáčke podávané s pyré z hokkaida a ružičkovým kelom (15,20 €)
- dezerty:
- zemiaková lokša so slivkovým lekvárom a makom (2,20 €)
- domáca makovo-slivková štrúdľa (2,20 €)
🥧 Trenčiansky kraj
Hotel Elizabeth Trenčín
Prvotriedna reštaurácia s vyšším štandardom obsluhy vám ponúka výhľad na unikátny rímsky nápis na hradnom brale. Objavte v ponukovom lístku bohatý sortiment jedál slovenskej a medzinárodnej kuchyne, špeciality šéfkuchára, flambované, filetované a blanšírované špeciality, široký výber kvalitných vín, business menu a špeciálne menu pre skupiny. Teraz však predovšetkým chutné kačacie a husacie hody v nasledovnej podobe:
Sabbia Ristorante Prievidza
Od roku 2005 ponúka reštaurácia Sabbia gastronomické a ubytovacie služby. Názov dostala podľa prievidzskej mestskej časti Piesky, v ktorej sa nachádza (sabbia = piesok po taliansky). Nechajte sa zlákať niektorými tradičnými špecialitami z výberu nižšie:
Retro Restaurant Trenčín
Známa trenčianska reštaurácia s dlhoročnou tradíciou sa každoročne poctivo pripravuje na milovníkov husacích a kačacích chodov. Hoci vo svojom názve má zakompnované slovo retro (čomu napovedá aj interiér), menu na kačacie a husacie hody 2022 vyskladali v zaujímavom a modernom duchu:
Reštaurácia Včielka Pružina
Aj malá obec v objatí Strážovských vrchov môže prekvapiť príjemnou a elegantnou gastronómiou. Ak vaše kroky povedú k poznávaniu krás horného Považia počas víkendu medzi 11. a 13. novembrom, dajte šancu malému lokálnemu podniku a dovoľte im, nech vás príjemne prekvapia.
🍗 Trnavský kraj
Reštaurácia Apetito Hotela Spectrum *** Trnava
Už tradične na jeseň pripravujú v tejto krásne zariadenej reštaurácii slovenské gurmánske dobroty z kačice. Na kačacie hody je potrebné si rezervovať stôl minimálne 1 deň vopred. V prípade objednania celej pečenej kačice 2 dni vopred. Svoje menu vyskladali pre svojich zákazníkov takto:
- pečené kačacie stehno, červená kapusta, 3 ks lokša 0,1 dcl červeného vínka
- konfitované kačacie prsia, pomarančová alebo slivková omáčka, zemiakové knedlíky, 0,1 dcl červeného vínka
- konfitované kačacie prsia, červená kapusta na víne, zemiakové lokše, 0,1 dcl červeného vínka
- lokša plnená kačacou pečienkou, lokša plnená makom a slivkovým lekvárom, mastená lokša 2 ks
- na objednávku: ½ pečená kačica, 1 ks pečená kačica
Penzión na priehrade Suchá nad Parnou
Kačacie hody v krásnom prírodnom prostredí rodinného penziónu si môžete užiť aj v Penzióne Hamónia v obci Suchá nad Parnou. Majitelia a kuchári nezostali nič dlžní svojej tradícii a aj tento rok si pre hostí pripravili vynikajúce kačacie hody, ktoré je potrebné si objednať minimálne 48 hodín vopred:
- pečená kačica (4-5 osôb) 1ks (55 €)
- kačacia pečienka (11 €)
- dusená červená kapusta (2,10 €)
- mix kyslej zeleniny (1,50 €)
- lokša mastená 1ks (1,10 €)
- lokša plnená pečienkou 1ks (3,20 €)
- sladká lokša / mak, lekvár 1ks (2,10 €)
- domáca štrúdľa / makovo višňová, jablkovo orechová 1ks (2,50 €)
🍷 Banskobystrický kraj
Black M Banská Štiavnica
V samotnom srdci krásneho historického centra Banskej Štiavnice nájdete v podniku Black M nielen kvalitnú pizzu a iné dobroty z jedálneho lístka (celoročne), ale aj pestrú jesennú ponuku. Počas víkendov si v útulnej rodinnej reštaurácii s krásnym výhľadom na námestie môžete zamlsať na nasledovných dobrotách:
Bistrochef Zvolen
Príďte sa preto sami presvedčiť, že kvalita, chuť a atmosféra jedla robia zo všedného dňa rituál, na ktorý sa budete tešiť. „Chceme ľudí učiť, aby im záležalo na tom, čo jedia. Naše telá nie sú odpadkový kôš, aby sme do nich hádzali všetko, čo nám príde pod ruku. Že dôležitá je vyváženosť a kombinácia surovín, rovnako ako aj ich príprava,“ prečítali sme si na stránke Bistrochef pod vedením šéfkuchára Erika Volka a nemôžeme nesúhlasiť. V rámci večerného sezónneho menu si pre svojich hostí pripravili aj pochúťky z kačaciny a husaciny. Celé menu si môžete pozrieť na tomto odkaze.
🎃 Košický kraj
Villa Regia Košice
Reštaurácia Villa Regia od vzniku v roku 2002 patrí medzi obľúbené košické reštaurácie. Prostredie spríjemňuje vkusne a tradične zariadený interiér. Posedenie v pohodlných boxoch zanecháva pocit útulnosti a súkromia, ktorého atmosféru dokresľuje vidiecky kozub a škripot drevenej podlahy. Teraz si ho môžete vychutnať aj vy a vo vybraných časoch (v piatky od 15:00 hod. a nedeľa od 12:00 hod) aj s kačacími a husacími špecialitkami.
Golden Royal Boutique Hotel & Spa ****
Zimná záhrada GOLDEN ROYAL je známa reštaurácia v Košiciach s delikátnou medzinárodnou kuchyňou. V lete je klimatizovaná, v zime vyhrievaná, preto je prevádzkovaná počas celého roka. Reštaurácia v Zimnej záhrade má kapacitu 60 osôb. Je využívaná na každodenné posedenie pri pracovnom obede alebo večeri, ako aj na organizované akcie typu svadby, oslavy, bankety a iné. Teraz predovšetkým na návštevu tých, ktorí milujú mimoriadne pripravané kačacie a husacie mäso:
🍂 Prešovský kraj
CinCin Penzión & Reštaurácia Poprad
Ani východ Slovenska a oblasť pod Tatrami sa nedajú zahanbiť svojou lokálnou a predovšetkým sezónou ponukou kačacích a husacích hodov. Jednou z, musíme podotknúť, že veľmi elegantných a krásnych, reštaurácií, ktorá do ponuky zaradila aj takého jedlá, je podnik CinCin v Poprade. Na čo sa môžete tešiť?
Šariš Park Prešov
Gurmánsky zážitok v ŠARIŠ PARKu je hlavným dôvodom, prečo k nim denne zavítajú stovky hostí. Môžete u nich raňajkovať, obedovať, večerať – otvorení sú 7 dní v týždni od 07.00 do 22.00 hod. Pozrite si ponuku kačaciny a husaciny, ktorá aktuálne u nich dominuje jedálnemu lístku:
zdroj titulná fotografia: flickr.com
sledujte nás na sociálnych sieťach:zdieľať tento článok na: