Najnovšie články

Kuchynské nástroje

Varte ako profík: Aké nástroje a spotrebiče by vo vašej kuchyni nemali chýbať?

Doba ide dopredu a s ňou aj rôzne pomôcky, ktoré našu prácu nielen uľahčia, ale tiež výrazne zlepšia. Platí to aj o rôznych nástrojoch a spotrebičoch v gastrosegmente, s ktorými vám to pôjde o čosi jednoduchšie. Niektoré z nich sú...

Jablkový koláč, gaštany či tekvicové latté? Zostavili sme pre vás jesenný zoznam dobrôt, ktoré...

Priznajme si, kto z nás by nemal rád dávku dopamínu po tom, ako si odškrtne úlohu zo svojho to-do listu? Pri príležitosti prvého jesenného dňa sme si pre vás pripravili iný, jesenný...
Pavol Borkovič, redaktor TV Markíza

Redaktor TV Markíza Pavol Borkovič: Odkedy som pracoval v kuchyni, oveľa viac si vážim všetkých...

Niekdajším snom redaktora Televízie Markíza Pavla Borkoviča bolo pracovať v gastronómii, no dnes má na to iný pohľad. Aj keď pred všetkými kuchármi dáva klobúk dolu, dobré jedlo si nechá radšej navariť. A to...
Gatro Bojnice

Bojnice ako ideálne mesto pre gurmánov: Tipy na podniky, ktoré stoja za vyskúšanie

Radi objavujeme dobré reštaurácie či kaviarne nielen v zahraničí, ale aj na Slovensku. Tentokrát nás zlákalo kúpeľné mesto Bojnice, ktoré má rozhodne čo ponúknuť. My sme tu strávili 2 noci a aj tak sme...

Počuli ste už o umami? Fenomén piatej chuti môžete zacítiť všetkými zmyslami

Koľko chutí poznáme? Pravdepodobne vám hneď napadnú 4 základné, s ktorými sme celý život konfrontovaní. Slaná, sladká, horká, kyslá. Odborníci na ľudské zdravie, ale aj tí na gastronómiu, keďže tieto dva sektory...

Vznikli pred desiatkami rokov a milujeme ich dodnes. Slovenské produkty spája ich zaujímavá história

Bez čoho si nedokážete predstaviť svoj deň vy? Mnohí z nás majú na obľúbenom jedálnom lístku slovenské produkty, o ktorých bohatej histórii nič netušíme. Aj my sa však môžeme pochváliť dobrotami, ktoré...
Parené buchty v bistre Na Pare

Máte chuť na poctivé parené buchty? V bistre Na Pare vám ich pripravia v tradičnom aj...

Pre niekoho sú parené buchty spomienkou na prázdniny u babičky, pre iných sú zas obľúbeným  sladkým jedlom. Niekto má najradšej slivkovú klasiku, iní zas skúšajú nezvyčajné náplne. Jedno je však isté –...

Dobrovoľníčka Kristína strávila v Čile rok. Ochutnala tu mäsový koláč s cukrom aj limonádu...

Srdcom aj telom dobrodruh. Tak by sa dala charakterizovať cestovateľka a dobrovoľníčka Kristína Márová, ktorá odjakživa túžila po živote v zahraničí. Aspoň dočasne - preto v rámci študentskej výmeny vycestovala na rok...

Konferencia Plant-Powered Perspectives sa uskutoční už o pár týždňov

Štvrtý ročník tejto unikátnej konferencie sa uskutoční 17. októbra v Hoteli Bratislava****. Počas jedného dňa sa v Bratislave stretnú lídri na poli výrobcov potravín, maloobchodu a ich dodávateľov, aby objavili nové príležitosti,...
Medzinárodný deň čokolády

Všetko o čokoláde: Kedy a odkiaľ k nám dorazila, prečo je biela čokoláda diskutabilná...

Ako inak, aj obľúbená sladkosť mnohých z nás má svoj deň. Práve na 13. septembra pripadol Medzinárodný deň čokolády, ktorý by sme mali patrične osláviť. Čo tak si bez výčitiek dopriať tú svoju...

Jedlo by malo byť samozrejmosťou, nie privilégiom: Toto sú potravinové zbierky, kde môžete prispieť...

Jedlo je jedna z vecí, na ktoré sa hocikedy počas dňa tešíme. Káva s koláčikom, obedná pauza s kolegami či romantická večera (doma alebo v reštaurácii) však nie sú ani zďaleka pre...

Ako strava ovplyvňuje športový výkon? Je to hotová veda, s nami jej porozumiete o čosi viac

Správna výživa môže do veľkej miery ovplyvniť športový výkon každého z nás. A to nehovoríme iba o profesionálnych športovcoch. Týka sa to aj vás, či už plánujete stráviť víkend v horách, chystáte sa na bicykel, do...

Burčiak alebo burčák? Zistite viac o chutnom nápoji, ktorý oznamuje príchod jesene

Tak, ako k letu patria jahody či k zime medovníky, jeseň sa nám všetkým spája s burčiakom. Aj keď jeho sezóna trvá nanajvýš pár týždňov, poznáme ho naprieč celým Slovenskom. Niekde mu hovoria burčiak, inde...

Foodblogerka Veronika Kubovičová alias Jahodiss: Mojím cieľom je naučiť variť ľudí s láskou

Ak neviete, čo navariť, Veronika Kubovičová alias Jahodiss vám s týmto problémom rada pomôže. Na svojich sociálnych sieťach totiž pridáva famózne recepty, z ktorých sme niekoľko už vyskúšali a vždy to bolo...

Knižná gastro jeseň bude pestrá: Objavte s nami najnovšie tipy na knihy

Aj vy sa už nemôžete dočkať tej pravej jesene? Spoločne s ňou prichádza aj hygge nálada, káva alebo iný teplý nápoj v ruke a celkom neodmysliteľne určite aj dobrá knižka.

Chcete sa zdokonaliť vo varení a pečení? Stavte na Prémiovú školou varenia Gourment Academy

Je to nielen o varení, pečení a zlepšovaní svojich kulinárskych schopností. Prioritne je to o nezabudnuteľných zážitkoch, ktoré vám zostanú na celý život. Presne to si odnesiete z novej školy varenia Gourment Academy, ktorú prináša spoločnosť...

Svetové podniky v malých obciach na Slovensku: Tieto gastronomické skvosty by ste márne hľadali...

"Ak by nebolo reštaurácie Gašperov mlyn, málokto by vedel, kde leží obec Batizovce," povedal s úsmevom a metaforickým podtónom šéfkuchár Jaroslav Žídek na tlačovej konferencii Aj Slovensko chce Michelina. Narážal tak na...

Čo všetko je kóšer jedlo a kde na Slovensku ho môžete ochutnať? Pripomeňme si...

Kóšer nie je druh ani skupina jedál. Nie je to dokonca ani štýl varenia, ale oveľa komplexnejší prístup k potravinám a ich spracovávaniu. V jednoduchosti - ide o všetky pokrmy, ktoré môžu...

Food waste je problémom 21. storočia. Ktorých 10 potravín vyhadzujeme najčastejšie?

Tretina (skutočne až toľko) všetkého jedla, ktoré vyprodukujeme na planéte, sa vôbec neskonzumuje. Buď sa k nám ani nedostane, čo tvorí väčšinu prípadov, alebo ho vyhodíme po tom, ako ho niekoľko dní...

Zlepšite si vzťahy a načerpajte inšpiráciu. Toto je 7 dôvodov, prečo je skvelé najesť...

Priznajme si, kto z nás nie je rád, ak môže vyskúšať nejakú novú reštauráciu a objaviť nové chute? Dôvodov, prečo navštevovať reštaurácie je neúrekom. My sme pri príležitosti dnešného dňa s milým...

Rozhovory

Redaktor TV Markíza Pavol Borkovič: Odkedy som pracoval v kuchyni, oveľa viac...

Pavol Borkovič, redaktor TV Markíza
Niekdajším snom redaktora Televízie Markíza Pavla Borkoviča bolo pracovať v gastronómii, no dnes má na to iný pohľad. Aj keď pred všetkými kuchármi...

Dobrovoľníčka Kristína strávila v Čile rok. Ochutnala tu mäsový koláč s...

Srdcom aj telom dobrodruh. Tak by sa dala charakterizovať cestovateľka a dobrovoľníčka Kristína Márová, ktorá odjakživa túžila po živote v zahraničí. Aspoň...

Foodblogerka Veronika Kubovičová alias Jahodiss: Mojím cieľom je naučiť variť ľudí...

Ak neviete, čo navariť, Veronika Kubovičová alias Jahodiss vám s týmto problémom rada pomôže. Na svojich sociálnych sieťach totiž pridáva famózne recepty,...

Anna Grosmanová alias Foodpioneer: Mať trikrát denne na tanieri domácu stravu...

Kvalite potravín, prvovýrobe a príbehom miestnych poľnohospodárov sa venuje Anna Grosmanová už niekoľko rokov. Svoju lásku k jedlu ako takému šíri na...

Gastronómia je súčasťou kultúry národa. Výzva Aj Slovensko chce Michelina dnes...

Dňa 7. augusta sa v Grand Hoteli River Park v Bratislave konala tlačová konferencia ku gastronomickej výzve Aj Slovensko chce Michelina. Dnes...

Šéfkuchárka svadobných cateringov Barbora: Kedysi bolo jedlo na každej svadbe rovnaké,...

Barbora Černáková z Rodinného Cateringu
Barbora Belanová o sebe hovorí, že má varenie zapísané v DNA. Pôvodne totiž chcela byť veterinárkou, no dnes je všetko inak. Spolu...

Profi gastro

Kuchynské nástroje
Doba ide dopredu a s ňou aj rôzne pomôcky, ktoré našu prácu nielen uľahčia, ale tiež výrazne zlepšia. Platí to aj o rôznych nástrojoch a spotrebičoch v gastrosegmente, s ktorými vám to pôjde o čosi jednoduchšie. Niektoré z nich sú vhodné do každej kuchyne, iné zas ocenia najmä profi kuchári a kuchárky. Tak sa poďme pozrieť na tie najlepšie z nich. Aj keď naše...
Aj vy sa už nemôžete dočkať tej pravej jesene? Spoločne s ňou prichádza aj hygge nálada, káva alebo iný teplý nápoj v ruke a celkom neodmysliteľne určite aj dobrá knižka. S kratšími večermi trávime viac času vo vnútri a okrem iných aktivít nás zase baví aj postaviť sa k sporáku a objavovať nové...
"Ak by nebolo reštaurácie Gašperov mlyn, málokto by vedel, kde leží obec Batizovce," povedal s úsmevom a metaforickým podtónom šéfkuchár Jaroslav Žídek na tlačovej konferencii Aj Slovensko chce Michelina. Narážal tak na to, že úžasné gastronomické koncepty, ktoré na Slovensku máme, robia skvelé meno malým obciam aj ďaleko za našimi hranicami. Tie, ktoré...
Dňa 7. augusta sa v Grand Hoteli River Park v Bratislave konala tlačová konferencia ku gastronomickej výzve Aj Slovensko chce Michelina. Dnes navrhovatelia výzvy poslali otvorený list vláde Slovenskej republiky. Požiadavka je jednoznačná - aj slovenská gastronomická scéna chce mať možnosť dostať michelinskú hviezdu. Tlačovú konferenciu otvoril Radoslav Nackin, vydavateľ bedekra Gurmán na...
Aj Slovensko chce Michelina, aby sa dostalo na svetovú gastronomickú mapu. Tak znie celý názov takzvanej "petície za Michelina", za ktorou stojí bedeker Gurmán na Slovensku a mnoho špičkových slovenských šéfkuchárov. Teraz môžeme spojiť sily a pomocou petície výzve pomôcť.👇 Slovensko je krajina, ktorá má svetu na poli gastronómie čo ponúknuť. Kvalita a pestrosť našich...

Najnovšie články

Kuchynské nástroje

Varte ako profík: Aké nástroje a spotrebiče by vo vašej kuchyni nemali chýbať?

Doba ide dopredu a s ňou aj rôzne pomôcky, ktoré našu prácu nielen uľahčia, ale tiež výrazne zlepšia. Platí to aj o rôznych nástrojoch a spotrebičoch...

Jablkový koláč, gaštany či tekvicové latté? Zostavili sme pre vás jesenný zoznam dobrôt, ktoré...

Priznajme si, kto z nás by nemal rád dávku dopamínu po tom, ako si odškrtne úlohu zo svojho to-do listu? Pri príležitosti...
Pavol Borkovič, redaktor TV Markíza

Redaktor TV Markíza Pavol Borkovič: Odkedy som pracoval v kuchyni, oveľa viac si vážim všetkých...

Niekdajším snom redaktora Televízie Markíza Pavla Borkoviča bolo pracovať v gastronómii, no dnes má na to iný pohľad. Aj keď pred všetkými kuchármi...
Gatro Bojnice

Bojnice ako ideálne mesto pre gurmánov: Tipy na podniky, ktoré stoja za vyskúšanie

Radi objavujeme dobré reštaurácie či kaviarne nielen v zahraničí, ale aj na Slovensku. Tentokrát nás zlákalo kúpeľné mesto Bojnice, ktoré má rozhodne čo...

Počuli ste už o umami? Fenomén piatej chuti môžete zacítiť všetkými zmyslami

Koľko chutí poznáme? Pravdepodobne vám hneď napadnú 4 základné, s ktorými sme celý život konfrontovaní. Slaná, sladká, horká, kyslá. Odborníci na ľudské...

Odporúčame

darčekové poukážky do reštaurácií

Najčítanejšie články

Rozhovory

Naše videá