Zimný festival jedla ponúka to najlepšie z najlepšieho: Gurmáni, zbystrite pozornosť!

3980
Začal sa Zimný festival jedla

Zimný festival jedla 2020 si môžete prísť užiť takmer do 40 TOP reštaurácií na Slovensku v období od 15.1. do 23.2. Do festivalu sa zapojili reštaurácie z každého kraja, počtom opäť vyhráva Bratislava. Vychutnajte si domáce i exotické chute v tom najlepšom, čo na Slovensku nájdete. Tešiť sa môžete napríklad na indickú reštauráciu Ashoka, Mlyn 108, Nostalgia Café & Restaurant, Reštaurácia Zore, Villa Regia a mnoho ďalšieho.

Každoročne sa Zimného festivalu jedla zúčastňujú tisícky návštevníkov. Rok 2020 priniesol už 8. ročník festivalu, počas ktorého môžete cestovať a degustovať rôzne chute naprieč celým Slovenskom. Tohtoročnou novinkou je Mirror Cocktail Bar, v ktorom ochutnáte tie najlepšie drinky.

Vidličkové reštaurácie so štyrmi chodmi

Reštaurácie ponúkajú gastronomickým nadšencom festivalové menu, ktoré pozostáva z troch jedál: Naše ikonické jedlo, Kuchárová voľba a Chute regiónov. Vzhľadom na skladbu menu a prepojenosť jednotlivých jedál si v reštauráciách ocenených zlatou vidličkou od Gurmána na Slovensku môžete objednať iba celé štvorchodové menu.  „Garantujeme vám dokonalú symbiózu chutí a úžasný zážitok za rozumnú cenu,“ pozýva na festivalové menu riaditeľ festivalu a vydavateľ gastronomického sprievodcu Gurmán na Slovensku Radoslav Nackin. To, že je to tak, sa naozaj presvedčíte vlastnými zmyslami.

Každý kuchár sa snaží zabojovať za svoju reštauráciu a predviesť čo najlepšiu harmóniu chutí z použitých lokálnych a sezónnych surovín.Veľa kuchárskych majstrov siaha aj do rodinných trezorov a vyťahuje recepty, ktoré s pridaním zaujímavých ingrediencií posunú jedlo na úplný vrchol pôžitku.

Snúbenie sa gurmánskych chutí

Zimný festival jedla prebieha priamo vo vybraných reštauráciách, vďaka čomu ponúkne návštevníkom nielen zážitok a blažený pocit z lahodného jedla, ale aj výnimočný pocit z atmosféry reštaurácie a profesionality celého personálu. Festivalové menu má naozaj tak priaznivé skvelé ceny, že aj cenovo náročnejšie reštaurácie sa stávajú dostupnými. Medzi najlepšie festivalové reštaurácie každoročne patria Afrodita Chateau Čereňany, Villa Rosa v Dunajskej Strede, UFOwatch.taste.groove., či Fou Zoo v Bratislave, ktoré získali Zlaté vidličky a ich kuchári patria medzi gastronomickú špičku.

Tento rok sa k nim pripojili aj vidličkové reštaurácie Slávia Košice a Albrecht Bratislava.Veríme, že ani jedna zo zaradených reštaurácií nikoho nesklame, pretože zaujímavo zložené menu nájdete v ponuke každej z nich.„Máte radi dobré, kreatívne a zdravo pripravené jedlo, chcete s jedlom spájať správne nápoje, potrpíte si na pekné a správne stolovanie, zaujíma vás, ako vyzerajú priestory reštaurácie, kde najlepší kuchári na Slovensku pôsobia? Prostredníctvom Zimného festivalu jedla máte skvelú príležitosť to zažiť za ústretové ceny,“ hovorí Rado Nackin.

Nezabudnite, že ak sa chcete nejakej degustácie zúčastniť, je potrebné si zakúpiť daný voucher na degustačné menu a rezervovať si konkrétny termín v danej reštaurácii. A teraz sa poďte pozrieť na to, aké jedlá si pre vás šéfkuchári tento rok pripravili.

V Bratislavskom kraji si tento rok môžete vychutnať:

Albrecht restaurant

Kapustové velouté – kapusta, smotana, šedý fenikel.

Kačacie prsia marinované a sušené, rakytník, chrenové maslo, dehydrovaná masť, striedka.

Zubáč – grilovaný filet, kaleráb, šípky, jablko, cvikla, omáčka zo šťaveľa.

Mak a nugát – maková špongia, nugátový krém, macerované ringloty, gaštan, zmrzlina z červeného vína a sliviek.

Ashoka, Indická reštaurácia, Bratislava

Murghtikka

Paneerbuttermasala, naan

Dezert gulabjamun

AuCafe, Bratislava

Domáce špagety, jemne pikantný crémefraiche, grilované krevety, segmenty z pomaranča, kaviár zo pstruha.

Tiramisu, čokoládový chips, drvené pistácie.

Jahňací hrebienok, ravioly plnené s chrenovým mouse, pečená repa, redukcia zo špikových kostí.

Niečo navyše: Domáci chlieb, focaccia, tapenáda z olív, GradaPadano.

Carnevalle grill restaurant and bar, Bratislava

Kačacie srdcia, smrek, zemiaková „džatka“, zemiakový vývar.

Hovädzí chuck roll, údený pór, sójovo-slaninový vinaigrette.

Mäsové cannelloni, pečená paprika, paprikový olej, zemiakové pyré s crémefraichefava fazuľou a kaviárom.

CUBES Restaurant, Hotel Aston***, Bratislava

Kačacie vajce, husacia šunka, brioška (zemiaková), paprikový džem, špenát pyré, chrumkavá cibuľa s maslovou strúhankou.

Chrbát z daniela, jus, strozzapretti s hubami na kyslo, fenikel, patizón, cuketka.

Karfiol krém, chrumkavý karfiol, nakladaný karfiol… údený zemiak, pečený bravčový lalok, čerstvá zimná hľúzovka.

FOU ZOO Pan Asian Restaurant, Bratislava

Tunacanape

Salmontartar roll

Thailsoupwithwonton

Beefpicanha

Iasai FOOD BAR, Bratislava

Kačacie dimsum – konfitované kačacie stehno, kačacia pečeň, shitake huby.

Miso polievka – wakame riasi, hijiki riasi, edamame.

Japonský maslový chleba – modroplutvový tuniak, vietnamské maslo.

Mlyn 108, Modra

Paštéta z vykŕmenej husacej pečene s jablkovým želé a domácim bazovým sirupom, jablkovo hubová mrvenička a nakladané jabĺčko.

Kačacie prsia glazované s medom, hrušková omáčka a nakladaná poľná kapusta.

Šunka z pečeného bravčového bôčika s horčicou a rascou, horčičné semienka, marinovaná maslová tekvica, cvikla pečená vo vínom octe, šťava zo zlatej cvikle s zelerovým olejom.

Zelené jabĺčka varené v zelenom čaji s jabĺčkovým džemom, krémovým tvarohom a mliečnym karamelom.

Portofino wine & pasta bar, Bratislava

Risotto s chrenom, roastbeef z býka, špenátové listy.

Prosciutto sandanielle, prosciutto parma, prosciutto crudo figové chutney, valerián, ciabatta.

Ragú z diviaka, šafránové arancini, zelerový chips.

Reštaurácia Leberfinger, Bratislava

Kačacie prsia, smotanová cibuľa, pečená cvikla.

Jelení chrbát, medové gaštany, zemiakový košík, perníkovo-slivková omáčka.

Wellington z bravčovej panenky, tekvicové pyré.

Savoy Restaurant, Hotel Carlton****, Bratislava

Zaúdený úhor a foiegras, konfitované jablká, dulový vinegarette a zelerová variácia.

Kačacia prsia a kačacia mandľová kroketa, červená repa s melasou, figové pyré, nakladané shitake a sójová redukcia.

Restovaný zubáč, mrkvová variácia, fenikel, prosciutto a beurreblanc z morských rias.

Selaví reštaurácia & vinotéka, Bratislava

Demikát s hovädzím pirohom, zakysanou smotanou a paprikovým olejom.

Krupičná kaša s fermentovaným ovocím, karamelom a domácím grankom.

Kohút na víne s krémovou šošovičou, pašternákovým pyré a nakladanými hubami.

UFO watch.taste.groove., Bratislava

Foiegras, zmrzlina z pečenej cibule, pistácie, amarena, horčica.

Pho z kapra.

Jelení chrbát, zelená fazuľa, zimná hľuzovka, borievky, cibuľové crumble.

Tvarohové knedle, maková pena, marhuľa.

Veža Restaurant Bistro Bar

Filety z jesetera zaúdené na ihličí, zmrzlina z červenej kapusty, odpaľované cesto, želé zo žltej cvikle.

Čokoládová veža, vanilková pena, chutney hruška-šafran.

Hovädzie líčka na červenom víne, čierny cesnak, petržlenové pyré, cibuľový džem.

Wabi Sabi, Bratislava

Omakasesushinigiri

Maguro no wagyumaki (tuniak, hovädzie wagu, gomadare)

Ishikarisakejiru (lososvá miso polievka)

Saikyocrémebrulée

Zylinder cafe & restaurant, Bratislava

Kapustný list plnený bravčovým mäsom, domáci ovar, tirolské knedle, kyslá smotana.

Foiegras pomaly varená v portskom víne, pyré z pečeného cesnaku, baby hruška, cibuľové chutney.

Hovädzia kvetová špička, špenátové pyré, hovädzí špik, prepeličie vajíčko, jablčný mušt.

Mirror Cocktail Bar – Radisson Blu Carlton, Bratislava

Artefacto – málokto by uveril, že nápoj z borovičky bude jedným z najobľúbenejších koktejlov v našom bare. Borovička ešte nikdy nechutila tak dobre. Prinášame drink vyrobený výhradne z lokálnych ingrediencií, na báze najprémiovejšej delikátnej borovičky domovina v sladkokyslej kombinácii s domácim rakytníkovým sirupom, čerstvou citrónovou šťavou a šalviou.

Cloud atlas – náš najelegantnejší, najfotogenickejší, najdizajnovejší, signature koktejl, ktorý je príkladom zážitkového kokteilu na svetovej úrovni. Vo výške 2333 m n. m. v Guatemale dozrieva v destilérii house above the clouds (dom nad oblakmi) každá kvapka prémiového rumu zacapa, ktorý tvorí tento kokteil. Navyše parfumovaný molekulou vône lesa čerstvo po daždi prinášame na váš stôl zahalený v dymovom oblaku pod sklenenou kupolou, ktorú priamo pred vami otvoríme.

V Trnavskom kraji si tento rok môžete vychutnať:

Castel Pension & Restaurant, Mierovo

Husacia pečeň, jemne fermentovaná zimná zelenina.

Kačacie prsia, višňa, batátové textúry.

New yorkcheesecake, vanilka, lesné ovocie.

Villa Rosa Pension y Restaurant, Dunajská Streda

Kačacia pečeň s rakytníkovo-jablkovým chutney.

Jelení chrbát na spôsob rosé, s baklažánovým gratinom s hruškou a chutney z cvikle.

Šomlói halušky.

Halászlé z dunajských rýb, pečená fileta s kožou.

V Trenčianskom kraji si tento rok môžete vychutnať:

Afrodita, Chateau Čereňany

Údený pstruh a ragú z čiernej šošovice, s kaviárom a citrónovo- chrenovou penou.

Mladý jeleň pripravený na dva spôsoby.

Hríbiková krémová polievka s petržlenovým kapucínom a bylinkovým toastom.

Čokoládovo-marakujová guľa.

Elite Restaurant, Nová Dubnica

Vyprážaná bravčová kroketa v panko strúhanke s hubami a hubovou omáčkou.

Prepelička podávaná s mrkvovým pyré, konfitovanou mrkvou a maslovou omáčkou

Marinovaná tekvica s gaštanovým pyré, hruškou a hruškovým sorbetom.

V Nitrianskom kraji si tento rok môžete vychutnať:

Reštaurácia Áčko, Šurany

Chuck roll steak ,,sous vide“ z domáceho chovu glazúrovaný koreňovým pivom podávaný s batátovými hranolkami, mrkvou a fava fazuľkami

Gaštanový krém s mascarponerafaelom.

Raviola plnená údeným úhorom na špenátovej omáčke s tekvicovým gélom.

Reštaurácia Hotel ASTRUM Laus, Levice

Domáca paštéta z diviny s tymianom, hruškové pyré so škoricou, brusnicový džem, pražené lieskové orechy, bylinková žemľa.

Pomaly pečený chrbát z mladého prasiatka marinovaného v mede a rasci, dusená biela cibuľa s karamelom, tlačené paprikáš zemiaky.

Zemiakový krém so strateným vajíčkom, čiernym sezamom, slaninové škvarky a kôprový olej.

V Žilinskom kraji si tento rok môžete vychutnať:

PALATÍN Restaurant & Wine Bar, Bytča

Polievka z lesných kuriatok zjemnená pečeným maslom.

Chrbát z mladého jahňaťa v bylinkovej kruste s karamelizovanými perličkovými cibuľkami, zelerové pyré, bryndzové pirohy.

Domáce parfait z pečenej repy, lesné ovocie, orechové laskonky.

Reštaurácia Belene, Château Gbeľany

Zemiaková krémová polievka s hubami, pečeným zemiakom a terinkou z pečených húb.

Panenka z diviaka, cibuľové pyré, grilovaná baby mrkva, makadamiové orechy, šípková redukcia, jalovcový prach.

Čokoládové souflé s krémom z marinovaného ovocia, pečený grapefruit

V Banskobystrickom kraji si tento rok môžete vychutnať:

Grand restaurant Residence Hotel & Club****, Donovaly

Hríbová na kyslo so zemiakmi a kôprovým olejom.

Údený hovädzí jazyk, chrenová šalotka, chren, rakytník, údený žĺtok, majonéza.

Zemiakové džatky so slaninou z mangalice, dubáky, smotana, flanksteak.

V Prešovskom kraji si tento rok môžete vychutnať:

Gašperov mlyn, Batizovce

Tešiť sa môžete na štvorchodové degustačné menu „vidličkovej reštaurácie“, ktoré bude obsahovať náš domáci chlieb s maslom alebo nátierkou, polievku, hlavný chod a dezert.

Keďže hostia Gašperovho mlyna degustačné menu vopred nikdy nepoznajú, reštaurácia sa rozhodla tento systém aplikovať aj na Zimný festival jedla 2020, aby zaručila autentický zážitok z návštevy tejto jedinečnej reštaurácie.

Všetky jedlá budú pripravené z čerstvých a sezónnych surovín, špeciálne pre daný deň, počas ktorého reštauráciu navštívite. Váš zážitok bude preto skutočne jedinečný a doslova neopakovateľný.

Hotel Hviezdoslav – reštaurácia Poézia, Kežmarok

Zaúdený tatranský pstruh podávaný s cesnakovým brulée a domácim cibuľovým chlebom.

Hovädzí krájaný rumpsteak, pripravený sous vide, podávaný na hráškovej tarhoni, s ovčím syrom a jus omáčkou.

Kelová polievka s cícerom, chilli a s chorizom.

Moment Bistro & Ubytovanie, Batizovce

Kvasená kapusta zo šváboviec, čierna šošovica, miestny pstruh.

Tlačenka z mangalice, domáci chlieb, horčica, pop-corn.

Diviak, čierna jarabina, „to najlepšie z tekvice“.

V Košickom kraji si tento rok môžete vychutnať:

Koshi Sushi, Košice

Hovädzí ramne.

Tatarsalmon roll.

Padthai s kačacím mäsom a zeleninou.

Montana Steakhouse, Hotel Yasmín****, Košice

Originálna cibuľová polievka gratinovaná so syrom gruyere a crostini.

Domáce chlebové tyčinky montana s cheddarom a bylinkami.

Top sirloin steak s plneným pečeným zemiakom a duseným čerstvým špenátom.

Nostalgie Restaurant Café, Spišská Nová Ves

Grilované filety zo pstruha lososovitého s marinovaným jablkom, strukovým, zeleným hráškom a pyré z červenej šošovice a jabĺk.

Čokoládová piškóta na cviklovom coulis s orechovým keksíkom.

Orestované hovädzie srdce na červenom víne na tekvicovom prívarku s kôprom, podávané so šťuchanými zemiakmi s pórom.

Pivovar HOSTINEC, Košice

Konfitovaný králik v hokkaido kréme s pórovou slamou a cviklovým prachom.

Kuracia balotínka v slanine so zelerovým pyré parfumovaným bielym makom a redukciou z piva.

Čokoládovo – ríbezľový cheescake s makarónkou bb love garden party a malinovou bielou čokoládou.

Reštaurácia Slávia, Košice

Pohánkové pirohy plnené konfitovaným kačacím stehnom, glazované na kôprovom masle, kyslá smotana, slanina.

Marinovaná cvikla na pare krém z kozieho syra, gél z čiernych ríbezlí, ligurčekový olej.

Konfitované bravčové líčka paradajková kapusta v kapustnom liste, zemiaky s feniklom a horčicou, domáci cremefraîche.

Perníkový mousse koláč slivkový džem.

Reštaurácia ZORE, Košice

Jahňa, popučené zemiaky, bryndza.

Údený pstruh, zeler, jablko, kyslá smotana.

Slivky, marcipán, čokoláda.

Sotto Ristorante Italiano, Spišská Nová Ves

Bažant, gaštany, plnka.

Ravioli plnené pstruhom, zeleninová omáčka, ružové korenie.

Mandľové macrónky, karamel.

Villa Regia, Košice

Bryndzový demikát so slaninkou, bryndzovou penou a domácim cibuľovým chlebom.

Roláda z kačacích pŕs plnená oštiepkom, hruškou a ďumbierom s tekvicovým pyré, redukciou z červeného vína a hruškovým chipsom.

Dusené bravčové líčka s kardamonom a koreňovou zeleninou, špenátovo – zemiakovou kašou, marhuľovou glazúrou a jablkovým pyré s tymianom.

Už sa vám zbiehajú slinky? Určite si nenechajte ujsť tohtoročnú nadupanú ponuku degustačných jedál, ktorá bude prebiehať dokonca aj na Valentína. Skvelá príležitosť na luxusné rande vo dvojici, nemyslíte? Viac informácií nájdete na oficiálnej stránke Zimného festivalu jedla.

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie