Odkiaľ sa vzali kúpeľné oplátky? Prečítajte si ich príbeh

11133
kúpeľné oplátky
Minulý víkend sme sa prechádzali po kúpeľnom mestečku Trenčianske Teplice s chrumkavou oplátkou v ruke, keď sa nám zrazu v hlave vynorila otázka – odkiaľ vlastne tento sladký vynález pochádza? Rozhodli sme sa preto trochu ponoriť do problematiky a priniesť vám príbeh, ako kúpeľné oplátky vznikli. 

Prvým predpokladom bolo, že ich pôvod bude z nášho okolia. Kúpeľné oplátky patria totiž tradične ku kúpeľným mestám a mestečkám v našom a českom regióne. A neboli sme od pravdy ďaleko.

Legenda siahajúca do osemnásteho storočia

Legenda hovorí, že história kúpeľných oplátok siaha až do osemnásteho storočia. Za ich vznikom vraj stál šikovný cukrár a kuchár z premonstrátskeho kláštora v obci Teplá v Čechách. Jeho pôvodnou úlohou bolo pripraviť pre hostí niečo nové a nezvyčajné.

Preto mu napadlo využiť dostupné nástroje, konkrétne kliešte na pečenie oplátok, takzvaných hostií. Tieto oplátky využívané na liturgické účely sa pôvodne piekli len z cesta zloženého z vody a múky. Cukrár pôstny recept vylepšil pridaním mlieka a cukru a medzi dve oplátky nasypal sladkú zmes z orieškov, cukru a škorice. Touto zmesou zlepené oplátky spiekol a prvé, vtedy ešte nie kúpeľné, oplátky boli na svete.

kúpeľné oplátky: Tradičné kúpeľné oplátky, ako ich poznáme dnes, foto:
Tradičné kúpeľné oplátky, ako ich poznáme dnes, foto: Alice Wiegand (wikimedia)

Verzia číslo 1 – Karlovarské oplátky 

Ani zachovaný a v pamätiach zapísaný pôvod oplátok nie je až tak jasný. Zdá sa, že táto chrumkavá pochúťka sa vyvíjala na viacerých miestach súčasne.

Prvý historicky zdokumentovaný príbeh hovorí o rodine Bayerovcov z Karlových Varov. Mladá a ambiciózna dievčina Barbara Naslerová bola Nemka, ktorá prišla hľadať v prvej polovici 19. storočia prácu do českých Karlových Varov. Zamestnala sa v penzióne Weißen Taube (z nem. biely holub, pozn. redakcie), kde pripravovala pre hostí oplátky. Pôvodne boli zložené len z jednej oplátky a posypané cukrom.

Čerstvo vydatá Barbara, ktorá si vzala za manžela policajta Michaela Bayera, experimentovala s vylepšovaním, korenením a zliepaním oplátok. Zdokonalila tiež cesto, ktoré sa pieklo až dozlatista. Mladá žena sa rozhodla založiť vlastnú pekáreň oplátok, ktorá fungovala od roku 1867 pod názvom Karlovarské oplatky – Barbara Bayer.

Keďže do Karlových Varov pravidelne prichádzali hostia spoza nemeckých hraníc, oplátky sa postupne rozšírili až do Berlína a obľúbené sa stali aj na cisárskom dvore. Po Barbarinej smrti prevzal rodinnú pekáreň a jedinečnú receptúru jej syn Karl, ktorý rozšíril predaj oplátok takmer do celej Európy. Od roku 1895 sa pod jeho záštitou dokonca začali oplátky baliť do alumíniovej fólie, aby nenasiakli vlhkosťou. Takto zabalené oplátky si môžete kúpiť dodnes.

kúpeľné oplátky: Pohľad na Karlovy Vary zhora, foto: Jialiang Gao
Pohľad na Karlovy Vary zhora, foto: Jialiang Gao (wikimedia)

Hoci prvá a druhá svetová vojna výrazne zasiahli potravinový priemysel a neobišli ani kúpeľné oplátky, vďaka húževnatosti rodiny Bayerových sa podarilo ich tradíciu udržať. V roku 1948 bola rodina z Čiech vysídlená, no pokračovala vo výrobe a predaji oplátok za hranicami. Pôvodný tajný recept vraj opatrujú potomkovia Bayerovcov žijúci v Bavorsku dodnes.

Verzia číslo 2 – Oplátky z Mariánskych Lázní

Druhá verzia vzniku a rozšírenia kúpeľných oplátok znie uveriteľnejšie. V jej prospech hovorí najmä fakt, že kúpeľné mestečko Mariánske Lázně sa nachádza len pár kilometrov od obce Teplá, kde boli oplátky podľa legendy vynájdené a ochutnané po prvýkrát.

Rozmach tejto delikatesy sa vraj v Mariánskych Láňach datuje už od roku 1856. Za “otca” mariánskolázeňských oplátok sa považuje Karel Reitenberg, synovec zakladateľa kúpeľov v mestečku Mariánske Lázně. Výrobu oplátok prevádzkoval vo svojom dome, kde ročne vyrobil podľa dobových záznamov a účtovných kníh až 500 tisíc kusov oplátok. Výrobky balil do škatuliek po 6 – 12 kusov a preväzoval ich ozdobnou šnúrkou.

Trvalo mu 10 rokov, kým sa tento artikel začal vyvážať aj mimo mesta Mariánske Lázně. V tom období už bolo mestečko preslávené svojimi kúpeľnými procedúrami, a tak mohli lahodné oplátky ochutnať napríklad anglický kráľ Edward VII., Johann Strauss, Frederyk Chopin či Johann Wolfgang Goethe.

kúpeľné oplátky: Firma Kolonáda prosperuje dodnes, foto: flickr.com
Firma Kolonáda prosperuje dodnes, foto: flickr.com

Do mesta postupne prichádzala učni – pekári a cukrári, ktorí sa túžili priučiť oplátkovému remeslu. Jedným z nich bol aj František Wittmayer, ktorý sa tu oženil a založil ďalšiu vlastnú pekáreň s oplátkami. Remeslu zaučil aj svojich synov, z ktorých starší František v roku 1948 preniesol rodinnú receptúru do závodu Kolonáda (vtedy sa nazýval inak), prosperujúceho dodnes.

Druhou rodinou, ktorá prosperovala z predaja oplátok, boli Homolkovci, konkrétne Josef Homolka, ktorý prvý prišiel s receptúrou pečenia čokoládových oplátok. Rovnako ako jeho konkurent, no zároveň spolupracovník Wittmayer, preniesol svoje znalosti do závodu s neskorším názvom Kolonáda.

Na Slovensku začala tradícia neskôr, no ujala sa rýchlo

Výroba kúpeľných oplátok na Slovensko dorazila neskôr a veľké firmy vyrábajúce oplátky podľa tradičnej receptúry začali vznikať až po roku 1989. Napriek tomu sa môžeme ako krajina pýšiť širokým výberom a ponukou v kúpeľných mestách.

Nenadarmo je Slovensko považované za kúpeľnú veľmoc – od západu na východ sa môžete vyliečiť napríklad v Piešťanoch, Trenčianskych Tepliciach, Rajeckých Tepliciach, Bojniciach, v Sliači, Tatrách či známych Bardejovských kúpeľoch. Každé mesto a mestečko z vyššie menovaných má hlboko zakorenenú tradíciu predaja kúpeľných oplátok s vlastným emblémom vyrazeným priamo na produkte.

kúpeľné oplátky: Malebné Rajecké Teplice, foto: flickr.com
Malebné Rajecké Teplice, foto: flickr.com

A tak keď sa pri prechádzke námestiami kúpeľov rozhliadnete okolo seba, akoby ste sa na chvíľku ocitli v zázračnej krajine. Pokojnú a tichú atmosféru týchto miest dotvára jemné chrumkanie oplátok, ktoré milujú všetci, od najmenších po najstarších.

Otázkou pre Slovákov však stále zostáva, či do spisovného jazyka patrí slovo oplátky alebo oblátky. Zistili sme, že podľa Jazykovedného ústavu Ľudovíta Štúra sú správne obidve formy, a tak sa ich v písomnej či hovorovej podobe nemusíte báť použiť.

A čo vy? Máte radi oplátky a patríte k ľuďom, ktorí ich pri návšteve kúpeľných miest musia ochutnať? Okrem toho, že sú originálnym lokálnym produktom, môžu byť aj vhodným darčekom z kúpeľov, ktorý prinesiete v peknom balení. V súčasnosti je na výber širší sortiment, ktorý ulahodí každému. Stačí si len vybrať. :)

Akú príchuť kúpeľných oplátok máte najradšej?

  • orieškovú (36%, 34)
  • škoricovú (21%, 20)
  • nugátovo-orieškovú (18%, 17)
  • čokoládovú (14%, 13)
  • iné, menej tradičné príchute (5%, 5)
  • citrónovú (3%, 3)
  • s vaječným likérom (2%, 2)
  • punčovú (1%, 1)

Počet hlasujúcich: 95

Loading ... Loading ...

Zdroje: oplatky-kolonada.cz, plzen.rozhlas.cz,kupele-sk.com

Zdroje foto: flickr.com, wikimedia.org (Jialiang Gao)wikipedia.org (Alice Wiegand)wikipedia.org (Juan de Vojníkov)

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie