Malí pomocníci: kedy a ako začať zapájať dieťa do varenia?

2325
dieťa a varenie
dieťa a varenie

Každá mama chce pre svoju rodinu pripraviť chutné a čerstvé jedlo z tých najlepších potravín. Skĺbiť však starostlivosť o deti a kuchyňu je niekedy veľmi náročné. Zapojte deti do varenia – pomôžu vám a užijete si spolu veľa úsmevných momentov. 

Aktívne zapájanie detí do varenia a pomáhania v kuchyni by malo byť samozrejmosťou v každej rodine. Dieťa si vyvinie pozitívny vzťah k jedlu, naučí sa samostatnosti a zodpovednosti a pripravené pokrmy si bude oveľa viac vážiť. Okrem toho si rozvinie kreativitu. Už aj malé dieťa dokáže vnímať a chápať fascinujúce zmeny skupenstva, ktoré sa pred ním odohrávajú pri varení, sekaní či mixovaní.

Kedy je ten správny čas?

Každé dieťa je individuálne, a preto sa aj vek dieťaťa pri zapájaní do pomocných kuchynských prác líši. Portál kidspoint.sk uvádza ako primeraný vek na začlenenie malého pomocníka do prvých prác už predškolské obdobie. Dôležité je prebudiť v deťoch záujem o niečo nové a nepoznané, takpovediac ich prizvať do sveta dospelých. Samy sa budú pýtať, či vám môžu pomôcť a budú sa tešiť z každej úlohy, ktorú im pridelíte.

Najideálnejšie je nechať ich pod dozorom vyskúšať všetko, o čo vo svojej detskej prirodzenej zvedavosti prejavia záujem. Najviac ich pravdepodobne budú (najmä zo začiatku) lákať pestrofarebné ovocie a zelenina a miešanie či mixovanie. Vďaka týmto procesom pochopia zmeny skupenstva, ale aj to, odkiaľ jedlo pochádza a aká náročná je jeho príprava.

Jarmila Hýroššová sa vo svojom príspevku na stránke Mama a ja dopodrobna zaoberala problematikou detí a varenia. Verí, že dieťa začína vnímať svet varenia už od osemnásteho mesiaca života, kedy je schopné miešať ovsené vločky s hrozienkami v miske a mať z toho radosť.

deti a varenie: Deti berú varenie prirodzene, foto: pixabay.com
Deti berú varenie prirodzene, foto: pixabay.com

“Od troch rokov môžu deti tupým nožom čistiť zemiaky. Môžu vyskúšať dokonca aj škrabku na zemiaky. Ďalej môžu pomáhať pri príprave ovocia a zeleniny, trhať šalát, lúpať hrach atď. Podľa odborníkov by sme mali od tohto veku zvykať deti jesť príborovým nožom a postupne ho oboznámiť i s ostrým nožom,” hovorí Hýroššová, no zároveň upozorňuje na to, že treba dieťaťu dôkladne ukázať ostrú a tupú časť noža.

V štyroch rokoch si môže dieťa samo pripraviť raňajky či nosiť ingrediencie na prípravu zložitejších pokrmov, v piatich by malo byť schopné začať pomaly manipulovať so sporákom (vo vašej prítomnosti). Čím je dieťa staršie, tým viac činností bude schopné vykonávať. Všetko však záleží nielen od dieťaťa, ale najmä od vášho prístupu.

deti a varenie: Zdobenie prenechajte najmenším, foto: maxpixel.freegreatpicture.com
Zdobenie prenechajte najmenším, foto: maxpixel.freegreatpicture.com

Chválenia nikdy nie je dosť

Jedným zo základných pravidiel pri zapájaní detí do kuchynských aktivít je vysoká frekvencia pochvál zo strany rodičov. Deti majú pred varením rešpekt, rodičia často zaobchádzajú s ostrými predmetmi alebo niečím horúcim, a preto sa kuchyni vyhýbajú. Pochvala je pre ne veľkou motiváciou – ak správne odvážia múku či cukor, kreatívne ozdobia koláč alebo si po sebe kuchyňu pekne upracú, nešetrite milým slovom. Dieťa si pochvalu a pocit, ktorý pri nej zažívalo, veľmi dobre zapamätá a hrdosť, ktorú v sebe bude mať, bude chcieť zažiť opäť.

Stavte na kreatívne výtvory

Ďalšou skvelou motiváciou pre malých kuchárov a pekárov je voľnosť a kreativita, ktorú im v kuchyni doprajete. Deti v sebe nosia prirodzenú túžbu experimentovať, preto ich ťažko prinútite variť niečo presne podľa receptu. Vysvetlite im, že prísady a ich váha sú stanovené a odskúšané, aby sa recept podaril a bol chutný, no doprajte im voľnú ruku pri ozdobovaní či servírovaní jedla.

Inšpiráciou pre vás môže byť stránka TASTY JUNIOR na sociálnej sieti Facebook, ktorá ponúka stovky videoreceptov, čo zvládnu vaše deti len s malou pomocou z vašej strany.

dieťa a varenie: Kreativite sa pri varení s deťmi a pre deti medze nekladú, foto: maxpixel.freegreatpicture.com
Kreativite sa pri varení s deťmi a pre deti medze nekladú, foto: maxpixel.freegreatpicture.com

Pravidlá pre rodičov od detí

Na prelome rokov 2015 a 2016 sa zapojila spoločnosť IKEA Bratislava do projektu Mesiac s dieťaťom v kuchyni. Jeho cieľom bolo zapojiť deti do čo najviac možných kuchynských aktivít a potom to zdieľať, aby sa šírila dobrá myšlienka tohto projektu. Rovnako chceli mladé rodiny inšpirovať k tomu, aby sa nebáli a otvorili deťom pomyselné dvere do kuchynského sveta, v ktorom môžu plne realizovať svoju fantáziu.

V susednom Rakúsku vytvorili deti niekoľko pravidiel, ktorými sa rodičia majú radiť, aby bola ich spolupráca pokojná a príjemná pre obidve strany.

  • Mami, oci, neopravujte ma nepretržite. Keď v tom budete pokračovať, veľmi rýchlo z kuchyne ujdem. 
  • Nekričte, ak sa mi niečo nepodarí. Stále platí staré dobré “učíme sa na vlastných chybách”.
  • Nenaháňajte ma! Učenie potrebuje priestor a čas.
  • Je úplne v poriadku, ak sa prestanem sústrediť alebo stratím záujem o to, čo práve pripravujeme. 
  • Trošku chaosu a neporiadku nemôže byť až taký problém a pre nás je to celkom zábava. 

Tieto rady priniesol na svojich stránkach katalóg jeseň/zima 2016 pre IKEA Austria.

dieťa a varenie: http://maxpixel.freegreatpicture.com/Brunch-Breakfast-Pancake-Funny-Food-Face-767567
Spoločne pripravené jedlo chutí najlepšie, foto: flickr.com

Výhod je nespočetne veľa

Zapájanie vašich ratolestí do varenia má toľko výhod, že ich ani nie je možné všetky spočítať. K vyššie spomínaným výhodám sa zaraďuje aj zlepšenie matematických schopností (varenie môže byť aj efektívnym domácim precvičovateľom matematických zručností), zvýšená kreativita a asertivita u dieťaťa (presadzovanie vlastných nápadov) či zlepšenie vzťahov k zdravému jedlu a rodným tradíciám.

Azda najväčším plusom je spoločne efektívne strávený čas, ktorý si deti cenia najviac. V kuchyni si môžete vytvoriť krásne spomienky a zažiť veľa vtipných momentov, ktoré vám i vašim deťom utkvejú v pamäti a v dospelosti ich možno budú aplikovať aj vo svojej rodine. Vzťah medzi vami a dieťaťom sa môže výrazne zlepšiť a pri miešaní či krájaní vám s dôverou povie oveľa viac ako pri hocijakej inej činnosti.

Zdroj titulná fotografia: maxpixel.freegreatpicture.com 

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie