Kandidátka na prezidentku Zuzana Čaputová: Imponuje mi krása a estetika na tanieri

6571
Zuzana Čaputová

Radšej varím podľa receptov a inštrukcií. Možno preto, že som právnička,” popisuje svoje kuchynské zvyky Zuzana Čaputová, sympatická a ľudská kandidátka na prezidentku v blížiacich sa voľbách.

Začnime zamyslením – bez akého jedla či nápoja si nedokážete predstaviť svoj deň?

K jedlu ako takému mám veľmi pozitívny vzťah a napríklad teplý obed je pre mňa neodmysliteľnou súčasťou dňa. Musím sa ale priznať, že teraz žijem v takom strese a zhone, že obed mnoho ráz nestihnem. Obľubujem najmä ryby a zeleninu, čo máme spoločné s celou rodinou. Z nápojov mám najradšej čaj, no v obľube mám aj kvalitné a chutné víno. Pravdepodobne to plynie z toho, že pochádzam z Pezinka. (úsmev)

Ak máte príležitosť a čas, varíte pre seba a svoju rodinu?

Určite rada varím a možno ešte radšej pečiem. Najradšej varím pre svoje deti a dúfam, že im chutí všetko. Najväčší úspech však vždy zožne moja torta.

foto: konecnyfoto
Apropo varenie, využívate častejšie fantáziu alebo čerpáte inšpiráciu z kuchárskych kníh?

Radšej varím podľa receptov a inštrukcií. Možno preto, že som právnička. Vo veciach mám rada systém a organizáciu. Dnes je už mnoho receptov dostupných na internete či YouTube. Radšej sa ich striktne držím, aj keď občas sa odvážim do jedla niečo “prihodiť”. To však len vtedy, keď som si istá, že ho tým vylepším. (smiech)

Kde si najradšej vychutnávate reštauračnú či kaviarenskú atmosféru?

V obľube mám hlavne príjemné pezinské kaviarne a podniky. V lete je tam nádherná atmosféra, hlavne v centre mesta. Veľmi rada mám aj rôzne salaše, ktoré mám možnosť navštíviť, keď cestujem po Slovensku. 

S varením zákonite prichádzajú aj úsmevné situácie. Pamätáte si na nejakú z vašej gastronomickej minulosti?

Nikdy nezabudnem na desiate narodeniny mojej dcérky. Pripravovala som jej krásnu trojposchodovú tortu s citrónovou príchuťou. Veľmi som sa na to tešila a s kolegyňami som si vymieňala recepty a rôzne tipy už týždne dopredu. Keď však prišiel deň D, celú tortu nám ocikal náš psík. (úsmev)

foto: konecnyfoto
Vaša práca prináša veľa cestovania nielen po Slovensku, ale aj po iných krajinách sveta. Cestujete však rada aj vo voľnom čase. Odkiaľ ste si priniesli najkrajší kulinársky zážitok?

Ako som už spomínala, mám veľmi rada zeleninu a ryby. Z cudzích kuchýň ma to preto najviac ťahá k stredomorskej kuchyni. Aj vďaka jedlu rada chodím na dovolenky práve na takéto miesta. Hlavne grécka či chorvátska kuchyňa patria medzi moje obľúbené.

Máte pri stolovaní zaužívané nejaké špeciálne zvyky či postupy, ktorú sú už vo vašej rodine tradíciou?

Okrem samotného varenia či konzumácie mi veľmi imponuje krása a estetika na tanieri. Užívam si sviatky ako Vianoce či Veľkú Noc, pretože mám možnosť pekne aranžovať prestieranie. Úplne najradšej skladám okrasné servítky do zaujímavých tvarov.

Niekto je ku káve vždy niečo sladké, iní prečítajú pri čaji vždy pár stránok knihy. Máte vy svoje rituály, na ktoré nedáte dopustiť?

Vždy rada relaxujem pri káve, ktorá je pre mňa neodmysliteľnou súčasť rána. Nemám však doslova rituál k jedlu alebo k nápoju. Konkrétne jedlá či nápoje mám spojené so sviatkami či ročnými obdobiami. Napríklad na Vianoce si vždy rada dám dobré varené víno či medovinu na vianočných trhoch. Doma si neodpustím horúcu čokoládu. Na sviatky sa držím tradícii, ktoré ma naučili rodičia. Ryba na Vianoce skrátka nesmie chýbať.

foto: konecnyfoto
Aký je váš vzťah k plytvaniu potravinami a stále viac rozšírenej zero waste filozofii, teda žitiu a vareniu s minimálnym množstvom odpadu?

Viem, že plytvanie je zlé. Robím všetko preto, aby som vyhadzovala čo najmenej. Nie je to však jednoduché a priznám sa, niekedy si zabudnem zobrať vlastnú tašku do obchodu alebo nakúpim viac ako potrebujeme. Je to niečo čo by som veľmi chcela dodržiavať, no zatiaľ to robím iba čiastočne.

Prezraďte nám na záver, čo aktuálne zaberie najväčšiu časť vášho dňa.

Momentálne mi takmer všetok môj čas pohltí prezidentská kampaň. Je to skutočne vyčerpávajúce, no nesťažujem sa. Súčasťou kampane je veľa príjemných vecí. Mám možnosť cestovať po Slovensku a dennodenne sa stretávam s množstvom zaujímavých a príjemných ľudí. Najviac ma trápi, že momentálne trávim menej času s rodinou, no je to cesta, ktorú som si vybrala sama. Určite sa už teším na to ako s nimi budem môcť ísť na príjemný výlet niekam do prírody.

Zuzana Čaputová je aktuálnou kandidátkou v prezidentských voľbách 2019. Pochádza z Pezinka a je matkou dvoch dcér. Počas rokov praxe pôsobila ako občianska aktivistka, advokátka, viedla známu kampaň Pezinská skládka, podporovala zrušenie Mečiarových amnestií či rozbiehala rôzne sociálne orientované projekty. 

Zdroj foto: Konečný Foto

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie