Jaroslav Ertl: Food waste je problémom dnešnej doby, zmena musí začať od nás

3448
Jaroslav Ertl
Na festivale Slovak Food Festival bude o tejto problematike hovoriť šéfkuchár, ktorý nie je “len” kuchárom. Svojou prácou doslova žije – varí, riadi, predsedá, vydáva knihy, robí porotcu a v neposlednom rade propaguje zdravý a ekologický spôsob stravovania. Toto všetko v jednej osobe predstavuje Jaroslav Ertl – špičkový slovenský šéfkuchár. 

Sú vám pojmy food waste a zero waste aspoň trochu známe? Už z prekladu vám je pravdepodobne jasné, že prvý výraz zahŕňa mrhanie či plytvanie zakúpenými a dopestovanými potravinami, to druhé navádza na zásadnú a radikálnu zmenu v tejto oblasti, teda čiastočnú alebo úplnú elimináciu potravinového odpadu.

Obidva pojmy sú v poslednej dobe často skloňované nielen kuchármi či ekologickými aktivistami, ale aj bežnými ľuďmi, ktorí sa zoskupujú na sociálnych sieťach a plnia výzvy o nulovom odpade.

Jaroslav Ertl: Potravinový odpad - jeden z ekologických problémov dneška, foto: flickr.com
Potravinový odpad – jeden z ekologických problémov dneška, foto: flickr.com

Slovak Food Festival bude opäť vzdelávať

V posledný májový víkend (24. – 27. mája) sa uskutoční už štvrtý ročník bratislavského festivalu plného dobrého jedla a nálady, Slovak Food Festival. Každoročne sa na ňom zúčastnia stovky ľudí, ktorí si vychutnávajú dobrú náladu, príjemné počasie skorého leta a pochúťky od výmyslu sveta.

Okrem toho je už takmer neodmysliteľnou súčasťou celého festivalu aj akýsi náučný rozmer. Kuchári či iní špecialisti pravidelne prednášajú o zdravom stravovaní a jeho účinkoch či potenciálnych nebezpečenstvách na ľudské zdravie. Tento rok bude súčasťou festivalu aj food waste zóna, teda časť, v ktorej bude najmä Jaroslav Ertl rozprávať o nutnosti eliminovať potravinový odpad.

“Je to jednoduché. Všetci musíme začať od seba. Mojím cieľom je vysvetliť konzumentom, aby efektívne kupovali a uskladňovali potraviny a ako to majú urobiť. Varenie je posledný krok k cieľu,” hovorí na margo svojho pôsobenia na festivale Ertl.

Jaroslav Ertl: Pohodová atmosféra na Slovak Food Festivale 2017, foto: youtube.com
Pohodová atmosféra na Slovak Food Festivale 2017, foto: youtube.com

V zahraničí je food waste diskutovanou témou už dlhé roky

Jaroslav Ertl je slovenský šéfkuchár, ktorého môže verejnosť poznať ako jedného z porotcov kuchárskej súťaže Master Chef, vysielanej v roku 2016. V skutočnosti sú jeho pracovné povinnosti a aktivity oveľa rozsiahlejšie – venuje sa písaniu publikácií, cestovaniu za gastronómiou takmer po celom svete, prevádzkuje gastronomické poradenstvo či cateringové služby. Práve cestovanie do zahraničia ho upozornilo na dôležitosť, ktorú treba venovať plytvaniu jedlom.

“V čase, keď som pred osemnástimi rokmi pracoval v zahraničí som mal možnosť vidieť rôzne spracovanie surovín, vtedy som si to však vôbec nespájal s ich hospodárnosťou a plytvaním. Bola to samozrejmosť, ktorá bola riešená systémom,” hovorí Ertl a pokračuje smutným faktom, že na Slovensku sme vtedy o tejto téme ani nezačali uvažovať.
Je presvedčený, že v reštauračných zariadeniach musí začínať hospodárnosť v samotnom spracovaní, ošetrení a uskladnení potravín. Nemalú dôležitosť kladie aj na dodávateľov. “Veľa záleží na tom, v akej kvalite vám budú dovezené suroviny, ako budú zabalené či na tom, ako ich neskôr uskladníte vy.” 

Situácia na Slovensku nie je ideálna, no zlepšuje sa

Slovensko sa postupne modernizuje aj v tejto oblasti. Otvárame e-shopy, ktoré ponúkajú ekologické obaly na jedlo, nosíme si so sebou misky do reštaurácie alebo si zvyšné pokrmy necháme zabaliť do niektoré z ponúkaných neškodných produktov.

Situácia je však napriek tomu zlá. Slováci vyprodukujú podľa stránky Zerowaste ročne približne deväť miliónov ton odpadu, čo je alarmujúce číslo. Veľkú časť z toho tvorí práve biologický a potravinový odpad. Je samozrejmé, že nula nie je reálne číslo (zero waste = nulový odpad, pozn. redakcie), avšak mohli by sme sa k nej snažiť aspoň priblížiť.

“Potrebujeme, aby na tom začali pracovať všetci, ktorí majú záujem zmeniť tento globálny problém. Veľké spoločnosti, akou je momentálne napríklad obchodný reťazec TESCO, môžu ísť svojimi aktivitami príkladom. V súčasnej dobe spolupracujeme s touto spoločnosťou napríklad na projekte Potravinová banka Slovensko,” uzatvára svoje rozprávanie Jaroslav Ertl.

Na záver vás chceme trochu naladiť na nadchádzajú najväčší piknik v meste, už vyššie spomínaný Slovak Food Festival v Bratislave, ktorý bude plný dobrého jedla a užitočných informácií. Medzi stánkami nájdete aj nás z Menučka.sk. Zatiaľ si môžete pozrieť toto video z minulého roka od Beautifood. Vidíme sa v posledný májový víkend? :)

Zdroj titulná fotografia: jaroslavertl.com

Zdroje foto: jaroslavertl.com/fotogaleria, flickr.com, youtube.com

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie