Gert de Mangeleer – držiteľ 3 michelinov hviezdou na Gastronomy Slovakia 2017

3414
Gert de Mangeleer - Hertog Jan - Gastronomy Slovakia 2017

V pondelok 23. októbra sme sa boli pozrieť na akciu Gastronomy Slovakia 2017, ktorú opäť v Bratislave organizoval Radoslav Nackin aj so svojím tímom. Tentokrát si na ňu prizval až troch michelinských šéfkuchárov. Najväčšou hviezdou bol držiteľ troch michelinských hviezdičiek Gert de Mangeleer z reštaurácie Hertog Jan v Belgicku.

V rámci live cookingu aj Gert de Mangeleer a ďalšie svetové aj slovenské kuchárske hviezdy

Predstavil sa ale aj držitelia jednej hviezdičky, taliansky šéfkuchár Allessandro Gilmozzi a švéd Jacob Holmström. Na hlavnom pódiu vo svojich live cookingoch sa ešte ukázali aj špičkoví slovenskí šéfkuchári. Opäť úžasný Michal Konrád z Fou Zoo (ktorého sme posledné týždne mohli sledovať aj v tanečnej televíznej show) aj so svojimi kolegami a tiež Martin Záhumenský a Peter Ďurčo. Všetky live cooking vystúpenia resp. detaily z procesu prípravy jedál mohli diváci sledovať aj na veľkoplošnej obrazovke a načerpať tak množstvo informácií ale aj zručností z úst a rúk tých najlepších. Každý predviedol niekoľko chodov, ktoré bolo možné si následne aj pozrieť zblízka a ochutnať.

Gert De Mangeleer a RAdoslav Nackin
Rado Nackin, organizátor Gastronomy Slovakia privítal 3 michelinového šéfkuchára Gerta De Mangeleera

Prečo je dôležité zaoberať sa tým, akú kávu reštaurácia ponúka

Na poschodí si mohli účastníci pozrieť aj inšpiratívne predášky, workshopy, master classes či degustácie zaujímavých vín. My sme sa zúčastnili zaujímavej prezentácie Mareka Fajčíka, majiteľa a generálneho manažéra slovenskej kávovej značky Ebenica Coffee. Okrem príbehu svojej firmy a značky rozprával aj o tom, prečo by sa reštaurácie mali viac zaujímať o to, akú kávu svojim hosťom ponúkajú a že celosvetovým trendom je práve ponuka káv od lokálnych pražiarní. Vedeli ste napríklad, že až 75% hotelových hostí je nespokojných s kávou a 30% z nich si vyberá hotel aj podľa kávy? Určite stojí za to, sa nad touto otázkou zamyslieť a ponúkať v prevádzkach kávu najlepšej kvality, ktorou aj Ebenica Coffee bez pochyby je.

Marek Fajčík - Ebenica Coffee - Gastronomy Slovakia 2017
Marek Fajčík z Ebenica Coffee a Kamila Slašťanová (ja) z Menucka.sk

Priestor na ochutnávky, degustácie, prezentácie či rozhovory

Počas celého dňa mali návštevníci akcie možnosť prezrieť si, ochutnať a predebatovať ponuku rôznych gastro spoločností, v rámci prezentačných stánkov. Nechýbala kávička Ebenica, stolová voda Gasteiner od firmy Celfia, unikátny gril od firmy Ofyr, Bionela z Prievidze s ponukou ekologických kompostovateľných obalov a tanierov, pivo Budweiser Budvar, vínko od distrubútorov Wine Expert, Slowin či Wine Lovers Club, kvalitné prémiové potraviny od Kukkonie, čokolády a cukrovinky Zeus, oblečenie pre gastro profesionálov Zeda, JTF Partnership a Made in Japan s ponukoou štýových tanierov a doplnkov a naprklad aj my – Menučka.sk s ponukou prezentácie reštaurácií a gastro firiem online.

Wine Expert - Gastronomy Slovakia 2017
Someliér Tomáš Vyšvader a Majo Pavlovič z Wine Expert

Krátky zostrih z atmosféry na Gastronomy Slovakia 2017 si môžete pozrieť aj v nasledovnom videu:

Na záver krátke zhodnotenie. My sme žiaľ nemohli ostať do konca – preto ani na fotkách nemáme úplne všetko, ale čo sme videli bolo na výbornej úrovni a určite boli vystúpenia kuchárov a inšpiratívnych ľudí pre návštevníkov prínosom. Viem, že zorganizovať podobné podujatia nie je vôbec jednoduché. Musím uznať, že nadšenie organizátorov pre podporu gastronómie zase raz zvíťazilo a pomohlo im zorganizovať veľmi zaujímavý program a najmä priniesť na Slovensko zvučné kulinárske mená akým je najmä svetoznámy Gert de Mangeleer. Ďakujeme a gratulujeme k ďalšiemu úspešnému ročníku a tešíme sa opäť o rok. 

Tu si môžete pozrieť aj ďalšie fotografie, z tejto akcie. Autorkou fotografií je Gabriela Teplická a jej Gabriela Teplická Photo.

Foto: Gabriela Teplická

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie