Festival Aróma 2020 v Trenčíne bude plný noviniek: Čakajú na vás výnimočné vône, chute a zážitky

2776

Gastronomický festival Aróma si vás tento rok získa nielen jedlom, ale aj špeciálnym programom, v ktorom sa predstavia známi šéfkuchári či hokejisti.

K začiatku jesene v Trenčíne už tradične patrí gastronomický festival Aróma. Tretí ročník podujatia s podtitulom Festival vôní, chutí a zážitkov sa tento rok uskutoční 11. – 12. septembra 2020 pri Dome Armády (Posádkovom klube) v Trenčíne. Návštevníkov privíta každý deň v čase 11.00 do 21.00 h.

Pre nadšencov gastronómie organizátor zabezpečil predajcov výnimočných jedál, nápojov a produktov. Sortiment výberových káv, čokolád, pív a vín a koncept vôní a chutí tento rok osviežia aj predajcovia korenín či konopných produktov, z jedál najmä špeciálne indické menu či pastrami.

Obohatenie festivalu o novinky však neznamená, že si návštevníci nebudú môcť vybrať i z obľúbených pokrmov, ktoré bývajú súčasťou streetfoodových festivalov. Rozhodovanie sa medzi slovenskými buchtami, plnenými donutmi, holandskými palacinkami, bubble wafflami, chutnými burgrami, hot-dogmi, hranolkami, podpecníkmi, šporheltníkmi a ďalšími pochúťkami určite nebude jednoduché.

V rámci sprievodného programu bude Aróma v tomto roku najbohatšia za celú svoju trojročnú históriu. Návštevníkov festivalu čakajú kuchárske prezentácie s Michalom Škorcom a hokejistami z HK Dukla Trenčín či Lukášom Guzmanom. Ten pripraví lahodnú paellu spolu s Vojtom Artzom, šéfkuchárom spoločnosti Metro Cash & Carry Slovakia, ktorý pôsobil počas desiatich rokov v popredných bratislavských reštauráciách a hoteloch, je držiteľom viacerých prestížnych ocenení v gastronomických súťažiach a známy z televíznych relácií. Pred pár rokmi sa stal prezidentom Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov a ambasádorom Woldchefs without Borders WACS – charitatívnej zložky Svetovej organizácie kuchárskych asociácií. V roku 2018 mu bolo udelené tiež ocenenie Gurman Award za celoživotné dielo a prínos pre slovenskú gastronómiu.

Šéfkuchár Michal Škorec

Okrem toho sa tohtoročný program Aróma festivalu zameria aj na príbehy úspešných podnikateľov v slovenskej gastronómii. Svoje cesty od zrodenia nápadu až po vybudovanie úspešnej značky odprezentujú spoluzakladateľ bistra Otto Bratislava Robert Nagy, majiteľ reštaurácií Brasserie La Marine a TheMA Ján Vlčko či šéfkuchár a majiteľ cateringovej spoločnosti Empresa catering & events Lukáš Guzman.

V diskusii o podnikaní v gastronómii na Slovensku sa okrem niektorých z už uvedených hostí zúčastní aj riaditeľ pre HoReCa segment Michal Chudík z Heineken Slovensko či Michal Kucharovič, majiteľ trenčianskej firmy Oleamo, ktorá dodáva na slovenský trh kvalitné olivové oleje.

Zaujímavú prezentáciu o kakau a zodpovednom podnikaní prinesie KakawCo+ a deti si budú môcť pozrieť a vypočuť Čokopríbeh. Piatkový a sobotný večer zavŕšia hudobné vystúpenia – v Trenčíne obľúbený gitarista Juraj Holoda a DJ zo zoskupenia Gramophon Brothers, ktorí sa špecializujú čisto na originál šelakovú produkciu – platne od roku 1960.

Na aké dobroty sa môžete tešiť?

chocoMe Slovakia

Aj tento rok sa môžete na Aróme tešiť na chocoMe Slovakia. Ide o výrobcu exkluzívnych, ručne robených čokolád , ktorých je viac ako 70 druhov. Čokolády sú vyrábané výlučne z tých najkvalitnejších surovín pochádzajúcich z rôznych kútov sveta. Tento rok navyše získali so svojimi novými výrobkami ďalších sedem ocenení International Chocolate Awards vo Východoeurópskej súťaži.

Hollywood burger

Hollywood Burger robí domáce hamburgre od roku 2016. Vo svojich burgroch garantujú kvalitné čerstvé hovädzie mäso od súkromného mäsiara, žemle majú pečené podľa vlastného receptu, dresing pripravujú zo zeleniny od lokálnych dodávateľov. Keď budete v Trnave alebo na Aróme, určite ich navštívte.

AkeVino.sk

Aj tento rok budete môcť na Aróme stretnúť trenčianskych AkeVino.sk. E-shop so širokou ponukou kvalitných vín spolupracuje s viac ako 40 vinármi, ktorí sú zároveň ich priateľmi. To je zárukou, že vína do svojej ponuky vyberajú naozaj poctivo.

Spezax Caffe

So Spezax Caffe ste sa na Aróme mohli stretnúť v roku 2018, kedy prišli so sladkým čokokebabom. Tento rok na festival prídu s foodtruckom, pričom v ponuke budú mať aj holandské palacinky, El Churrito či bubble waffle (aj bezlepkové).

Donut.sk

Donut sk už rok a pol pečie každý deň čerstvé donuty. Ten správny recept dolaďovali viac ako 6 mesiacov a prišli na to, ako urobiť cesto ľahké ako obláčik mäkučké ako perinka, aby nebolo mastné a príliš sladké. Každý jeden donut je ručne robený originál a na donuty používajú tie najkvalitnejšie suroviny. V ponuke je cca 40 druhov plnených aj neplných donutov a aby to nebola nuda, neustále vymýšľajú pre svojich zákazníkov novinky a sezónne špeciály.

Pivovar Vŕšky

Milovníci piva sa budú môcť tešiť aj na Pivovar Vŕšky. Pivo Vŕšky je kvasinkové, živé, obsahuje veľa vitamínu B a získalo viacero ocenení v súťaži Slovenská pivná korunka. Pomocou špičkovej českej technológie minipivovaru sa pivo Vŕšky varí tradičným českým spôsobom – na dva rmuty. V pivovare sa venuje pivku v súčasnosti jeden z najstarších majstrov svojho remesla na Slovensku.

RIAVA

RIAVA tuzemský špeciál vás pozýva na ochutnávku plnú vôní, chutí a inšpirácie nielen do pohárika, ale aj do kuchyne. RIAVA je vyrobený podľa pôvodnej receptúry tzv. tuzemských rumov, kde je chuť pravého rumu s nádychom vanilky rafinovane doladená macerátom z orechov alebo čučoriedok.

Gorange

V Goranga pripravujú vegetariánske špeciality inšpirované Indiou, ktoré si ľudia už niekoľko rokov veľmi pochvaľujú. V ponuke majú menu, ktoré je zložené z kirtí (ayurvédska špecialita z basmati ryže), mung dalu a zeleninky, čatní (sladko-pikantná omáčka), šalátu, kofty (zeleninová fašírka), papadamu (placka z indického hrachu) a halvy (ovocná sladkosť).

Kakaw Co+

Kakaw Co+ je menšia firma, ktorá sa radí do sociálneho podnikania a zaoberá sa odrodovým kakaom a kakaovými produktami pod vlastnou značkou. Produkty si spoločnosť vyberá priamo z plantáží v Kolumbii, Peru a v Ekvádore. Poznajú svojich pestovateľov a dozerajú na spracovanie produktov, aby zodpovedali skutočnej kvalite. Zaujímajú ich sociálne dopady či už na strane Latinskej Ameriky v post-konfliktných zónach, kde poľnohospodári prechádzajú z pestovania koky a maku na pestovanie kakaa a kávy ale aj na Slovensku, v podobe spolupráce s chránenými dielňami.

Gurmantravel

gurmantravel.sk je rodinná firma založená v roku 2012. Projekt vznikol ako internetová stránka blogov o cestovaní, histórii a gastronómii, no ajitelia pri svojich cestách ochutnali množstvo jedál, navštívili malé a veľké trhy, tržnice a zistili, že im na Slovensku chýba pestrosť chutí a vôní. Preto vznikla myšlienka dovozu korení, korenín, solí, byliniek a ďalších pochutín, ktoré na trhu chýbali.

Buchtáreň

Buchtáreň je miesto, kde žijú tradície. Ponúkne vám tradičné ručne robené parené buchty, sladké aj slané, s rôznymi náplňami a s veľkým výberom posýpok. Okrem sladkých buchiet sa budete môcť tešiť aj na špeciálnu slanú parenú buchtu s bryndzou!

Podpecníky

Aj tento rok sa budete môcť tešiť na Podpecníky originál. Podpecníky fungujú od roku 2008, keď ich majitelia pri príležitosti narodenia synčeka dostali do daru hlinenú piecku. Stará mama rozpovedala príbeh o tom, ako sa pieklo kedysi a tak sa začal písať nový príbeh na gastronomickej scéne. Podpecníky sú tradičné chlebové posúchy z kysnutého cesta obložené výlučne kvalitnými slovenskými ingredienciami ako je bryndza, slanina, klobása, oštiepok, cibuľa, jablká, lekvár či orechy. Pripravované sú priamo pred očami návštevníkov a zapekané v tradičnej hlinenej piecke na agátovom dreve.

Wowffle

Na Aróma festivale tento rok nájdete aj sladké bubble waffle na rôzne spôsoby a vynikajúcu točenú zmrzlinu od Wowffle, ktorú si môžete nechať dochutiť rôznymi polevami a posýpkami.

Vinárstvo – kontajner

Vinárstvo – kontajner sa zameriava na produkciu prírodných a naturálnych vín, ovocných a hroznových marmelád a bylinných čajových zmesí. Všetky produkty sú vyrobené bez prídaných a stabilizačných látok v súlade zdravej výživy, z vlastnej suroviny dopestovanej s minimálnou chemickou ochranou. Požitavský kraj prináša množstvo liečivých bylín, ktoré vinárstvo používa do čajových zmesí, ale aj na špecifickú výrobu niektorých druhov vín.

Beervana

Cieľom Beervany je predstaviť ľuďom celé spektrum pivných štýlov, ktoré spoznali z cestovania a domáceho varenia piva. Na dvanástich výčapoch pravidelne rotujú pivá z vlastnej výroby, ale aj z celého sveta. Za necelých päť rokov sa ich na výčape vystriedalo niečo cez 1300 odlišných. Na Festivale Aróma vás čakajú čapované aj fľaškové pivné kúsky z ich vlastnej výroby.

Cupola

O váš pitný režim sa na Aróme bude starať aj CUPOLA. Zabezpečí pre vás rôzne nealko limonády, miešané nápoje a kokteily, ako napr. Mojito, Sex on the Beach alebo Cuba Libre.

Coffee Sheep

Milovníkov čerstvo praženej kávy poteší Trenčanmi obľúbená “ovečka”, teda pražiareň a kaviareň Coffee Sheep. Zavrite si oči a predstavte si tú vôňu kávy. Veď Aróma je Festival vôní, chutí a zážitkov, a toto všetko vám kvalitná káva dopraje.

Šporheltníky

Šporheltníky sú hrubšie placky z kysnutého cesta plnené samými dobrotami. Nájdete v nich čerstvé, chutné a kvalitné suroviny ako slaninku, syr, údené mäso, smotanu či klobásku. Na Aróme vás spolu s ich ochutnaním čaká nostalgická cesta do detstva a milovníkov sladkého poteší aj nutellová a lekvárová verzia.

Samozky

Na Aróma festivale si budete môcť vychutnať aj fantastické mexické, talianske či indické chute. Sú to taštičky s vege/vegan plnkami a chtnými dopmi.

Vinárstvo CHATEAU FREISTADT

Vinárstvo CHATEAU FREISTADT prináša vína prémiovej rady z Hlohoveckých vinohradov, ktoré sú z ročníkov 2012 až 2018. Vinárstvo prinieslo prvýkrát z ročníka 2013 vínne mušty zo 100% hroznovej šťavy, ktoré pre svoj prírodný pôvod obsahujú množstvo vitamínov a antioxidantov. Tri odrody – a to Sauvignon, Pálava a Cabernet Sauvignon sú vhodné nielen pre gurmánov, ale i pre deti a tehotné ženy, čím sa stali natoľko úspešnými, že natrvalo zostali v ponuke. Tri ruže v motíve ochrannej značky Chateau Freistadt symbolizujú tradíciu, súčasnosť a budúcnosť.

Bearded Brothers

Bearded Brothers sú dvaja mladí bratia z Nitry, ktorí sa rozhodli splniť svoj sen a poskytovať ľuďom nielen kulinársky, ale celkový zážitok spojený s jedlom. Nápad vznikol v roku 2016 v septembri, kedy sa rozprávali o tom, ako by chceli podnikať s jedlom, ktoré milujú. Realita predčila ich očakávania a z malého stánku na ulici sa stal obľúbený koncept. Na Aróme budete môcť ochutnať ich BB burger, veggie burger, tacos, hotdog, hranolky a batáty s omáčkami.

Cupola Street Food

V Cupola Street Food vás určite zaujmú špičkovými pastrami a skvelými zemiakovými lokšami s kačacou pečeňou pripravovanou podľa vlastného receptu restovaním s hruškami a muškátovým orieškom. Veríme, že pojem “pastrami” už poznáte, no ak náhodou nie, tak ide o pochúťku z New Yorku, ktorú tam v polovici 19. storočia priniesli východní Európania. Tenké plátky poctivého slovenského hovädzieho mäska sú korenené a podávané v chlebe s pikantnou horčicou a nakladanými uhorkami. Kreativite sa ale medze nekladú a teda okrem chleba budete môcť dostať hovädzie alebo bravčové mäsko aj ako hot-dog.

Organizátori radi privítajú širokú verejnosť, ktorá si vie vychutnať kvalitné jedlo a nápoje, ako aj študentov či odborníkov pracujúcich v rôznych oblastiach gastronómie.

Vstup je voľný, príďte zažiť vône, chute a atmosféru Arómy.

Ročník 2019: http://aromafestival.sk/referencie/aroma-2019/

Viac informácií: www.aromafestival.sk a https://www.facebook.com/events/422777558679349

Organizátor: eventová agentúra PROMOLINE

Projekt podporili: ZEPELIN

Mediálni partneri: menučka.sk, GastroMenu.sk

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie